Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη τον περασμένο χρόνο στοίχισαν τη ζωή σε 72 αμάχους, όπως ανακοίνωσε η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).
Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της η οργάνωση αναφέρει ότι από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές σκοτώθηκαν 20 γυναίκες και 24 παιδιά. Καλεί δε το ΝΑΤΟ να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων και να διενεργήσει έρευνες για τις επιθέσεις.
«Οι επιθέσεις επιτρέπονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους και παραμένουν σοβαρά ερωτήματα σε κάποιες περιπτώσεις για το ποιοί ακριβώς ήταν οι στόχοι των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φρεντ Έιμπραχαμς, ειδικός σύμβουλος της HRW.
Η έκθεση είναι βασισμένη στην εκτενέστερη μέχρι σήμερα έρευνα σχετικά με τους θανάτους αμάχων από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ και εμφανίζει μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων σε σχέση με μια έκθεση του Μαρτίου της Διεθνούς Αμνηστίας η οποία έκανε λόγο για 55 θανάτους αμάχων, περιλαμβανομένων 16 παιδιών και 14 γυναικών.
«Το ΝΑΤΟ έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους, αλλά σε μια πολύπλοκη στρατιωτική εκστρατεία, αυτός ο κίνδυνος ποτέ δεν μπορεί να είναι μηδαμινός», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.
«Λυπούμαστε βαθιά για κάθε περίπτωση απώλειας αμάχων για την οποία μπορεί να ευθύνεται το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η ίδια.
Η HRW αναγνώρισε ότι το ΝΑΤΟ φρόντισε ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και πρόσθεσε ότι χώρες όπως η Ρωσία που είχε κάνει λόγο για πολλούς θανάτους αμάχων, το έπραξαν ώστε «να εξασφαλίσουν πολιτικά οφέλη».
Ωστόσο ο Έιμπραχαμς, κυριότερος συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι η πρόθεση του ΝΑΤΟ να περιοριστούν οι απώλειες στη διάρκεια της εκστρατείας «υπονομεύτηκε από την άρνησή του να ερευνήσει τα αίτια θανάτου δεκάδων αμάχων».
Οι καταγγελίες για θανάτους αμάχων στη Λιβύη μπορεί να επηρεάσουν τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει μελλοντικές επιχειρήσεις εκτός εδάφους των χωρών μελών του στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Παρότι η Ρωσία συνυπέγραψε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που έδινε το «πράσινο φως» για την επέμβαση στη Λιβύη, αργότερα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «παραβίασε κατάφωρα» τη δικαιοδοσία του. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο στις αρχές του χρόνου η Ρωσία ήταν αντίθετη με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία ζητούσαν στρατιωτική επέμβαση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία.
http://www.protothema.gr/world/article/?aid=197149
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου