Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Οικουμενική κυβέρνηση ώς το 2014 πρότεινε ο Φ. Κουβέλης


Τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα που θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Προτείνω συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη» είπε και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση αυτή θα πρέπει να έχει δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι βασικοί της στόχοι θα πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Αναλυτικά η δήλωση του Φ.Κουβέλη
«Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προτείνω τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
»Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
»Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη , με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.
»Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο.
»Επισημαίνω ότι εμείς και εγώ προσωπικά δεν διεκδικούμε τίποτε πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας».
Για «καλό οιωνό» -αν όχι αισιόδοξο πρώτο βήμα- μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του.
Η πρόταση του κ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση «σχεδόν συμπίπτει με τη δική μας πρόταση» είπε ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς την «υπεύθυνη και συγκεκριμένη».
Συμφωνούμε, όπως εξήγησε, στους στόχους για παραμονή πάση θυσία της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ και για υπέρβαση του μνημονίου. Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο μπορεί να γίνει σε ορίζοντα τριετίας.
«Η πρόταση του κ. Κουβέλη σχεδόν συμπίπτει με την πρότασή μας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και με την πρότασή μας για οριστική και ασφαλή υπέρβαση του μνημονίου, το αργότερο μέσα σε τρία χρόνια με την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και με τις συνθήκες να γίνονται καλύτερες και όχι χειρότερες για τους Έλληνες πολίτες» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα συνεχίσει τις επαφές του στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε. Για αύριο (Παρασκευή) το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ.Σαμαρά.
«Θα συνεχίσω την προσπάθεια προετοιμάζοντας το έδαφος για την διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τον συντονισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ανακούφιση στο ΠΑΣΟΚ
Ανάσα ανακούφισης φαίνεται ότι έδωσε η στάση του Φώτη Κουβέλη στο ΠΑΣΟΚ, με κύκλους του Κινήματος να χαρακτηρίζουν τον κ. Κουβέλη ως «φωνή της λογικής», προσθέτοντας ότι «δείχνει ποιος είναι ο δρόμος».
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι οι στόχοι του κ. Κουβέλη για τριετή πορεία «απαγκίστρωσης» από το Μνημόνιο συμπίπτουν με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τριετή «υπέρβαση» του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τους ίδιους αν η προσπάθεια καταλήξει στον σχηματισμό κυβέρνησης θα εξεταστούν ποια είναι τα φερέγγυα πρόσωπα.
Ο κ. Κουβέλης μίλησε για «συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι η συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί προαπαιτούμενο, ενώ στο ερώτημα τι θα σημαίνει η μη συμμετοχή του, είπαν ότι πρέπει να γίνεται «ένα βήμα τη φορά», εννοώντας ότι δεν χρειάζεται να προτρέχουμε, τονίζοντας, ωστόσο, ότι όποιος δεν ανταποκριθεί στην πρόταση θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί.
Απογοήτευση στο ΣΥΡΙΖΑ
Για «σαφέστατη μεταστροφή» της ΔΗΜΑΡ μιλούν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς διαψεύδουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου