Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ


Γυναίκες και παιδιά ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 16 αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν όταν ένας Αμερικανός στρατιώτης εισέβαλε στα σπίτια τους και άνοιξε πυρ. 

Όπως έγινε γνωστό από Αφγανούς αξιωματούχους, ο στρατιώτης έφυγε από τη βάση του τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και άρχισε να πυροβολεί σε τουλάχιστον δύο κατοικίες. 


Η Ουάσιγκτον εξέφρασε τη λύπη της για το συμβάν, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει "μια γρήγορη και σε βάθος" έρευνα. 

Από την πλευρά του, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε το μακελειό, κάνοντας λόγο για "εκ προθέσεως δολοφονίες" ενώ ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ. 

Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση του στρατιώτη. Ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου καρζάι ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν εννέα παιδιά και έξι γυναίκες. 

Το αντι-αμερικανικό κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ στο Αφγανιστάν έπειτα από την καύση αντιτύπων του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες τον προηγούμενο μήνα, η οποία οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες αλλά και στο θάνατο πάνω από 30 αμάχων και έξι στρατιωτών από τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, είναι η πρώτη φορά που Αφγανοί πολίτες γίνονται στόχος ξένων στρατιωτών με αυτόν τον τρόπο. 

Η ένταση δείχνει να κορυφώνεται στο Αφγανιστάν καθώς και χθες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη στρατιωτική βάση του δράστη για να διαδηλώσουν για το θάνατο των συμπολιτών τους, ενώ έχει δοθεί οδηγία στα μέλη της αμερικανικής πρεσβείας να μην ταξιδεύουν στην περιοχή. 

"Έντεκα μέλη της οικογένειάς μου είναι νεκρά. Είναι όλοι νεκροί", δήλωσε ένας ηλικιωμένος από το χωριό Νατζιμπάν. 

Το όνομα του δράστη δεν έχει γίνει γνωστό αλλά φέρεται ότι είναι επιλοχίας ο οποίος υπέστη νευρικό κλονισμό και παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές αφότου πραγματοποίησε τις επιθέσεις.


http://www.elzoni.gr/html/ent/643/ent.19643.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου