Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια


Δραματικές καταστάσεις βιώνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και το λουκέτο που γράφαμε χθες λόγω του κουρέματος των αποθεματικων τους στο PSI , είναι πολύ λίγο μπροστά σ’ αυτό που πραγματικά συμβαίνει.
Η έκτακτη σύνοδος που έγινε την Τρίτη, ανέδειξε πολύ σοβαρά προβλήματα που θέτουν εν αμφιβόλω τη λειτουργία τους κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες φοιτητές θα μείνουν στον αέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τα 120 εκατομμύρια ευρώ που είχαν σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις λειτουργικές τους ανάγκες, 17 πανεπιστήμια της χώρας, σήμερα έχουν μείνει 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έξι ΑΕΙ έχουν μηδενικούς λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και θα κλείσουν.
«Η Σύνοδος εκτιμά ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά πρέπει να κρατηθούν όρθια. Βέβαια με την πολιτική αυτή οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε κλείσιμο. Εάν, όμως, φτάσουμε, τελικά, στο όριο της λειτουργίας μας, δεν θα έχει κανένα νόημα να παραμένουμε στις θέσεις μας», τόνισαν οι πρυτάνεις.
Η ουσία είναι ότι στη χώρα δεν έχει μείνει τίποτε όρθιο. Όμως, αν καταρρεύσει και η Παιδεία, καλύτερα η χώρα να διαλυθεί. Αν δεν υπάρχει μόρφωση για τα παιδιά μας, αν δεν παράγεται γνώση και πολιτισμός, τότε τι να τα κάνουμε τα μνημόνια και τα κουρέματα;
Τελικά, μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα γύρισε πίσω σχεδόν σαράντα χρόνια ή και περισσότερο. Το ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ ενώ οι κινητοποιήσεις της γενιάς του 114 σύντομα θα ξαναζωντανέψουν.
Κι όμως, η προηγούμενη και η νυν κυβέρνηση κάνουν ότι είναι δυνατό να διαλύσουν το βασικό θεμέλιο κάθε χώρας, το παράθυρο στο μέλλον, δηλαδή την Παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου