Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μαύρη τρύπα 509 εκατ. στο δίμηνο


Το κρέας ψάρι και την αποτυχία επιτυχία προσπαθούν να κάνουν εκεί στο υπουργείο Οικονομικών, γι’ αυτό και αν διαβάσει κανείς τις ανακοινώσεις που βγάζουν για τα στοιχεία του προϋπολογισμού θα πάθει διχασμό προσωπικότητας.
Πανηγυρίζουν στην πλατεία Συντάγματος γιατί λέει η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 367 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους κάτι που δεν περίμενε ούτε η τρόικα που προέβλεπε έλλειμμα 22 εκατ.
Όμως, η αλήθεια είναι σκληρή και πιο μαύρη και αποδεικνύει ακόμη μια φορά την αποτυχία της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012, δημιουργείται ήδη μαύρη τρύπα 509 εκατ. ευρώ, γεγονός που προοιωνίζεται κατάρρευση όλων των προβλέψεων. Συγκεκριμένα: Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,067 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 232 εκατ. συγκριτικά με το στόχο 8.299 εκατ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012. H υστέρηση αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, λόγω μεγαλύτερης από την αναμενόμενη μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης. Τα έσοδα από το ΦΠΑ το δίμηνο υστερούν κατά 277 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο.
Προκύπτει επίσης:
Υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 299 εκ. ευρώ που οφείλεται στην αύξηση δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 774 εκ. ευρώ και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.
Αύξηση των δαπανών για πληρωμή τόκων (σε καθαρή βάση) κατά 3 εκατ. ευρώ.
Οι αυξήσεις αυτές υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε μετά τις περικοπές στις καταναλωτικές και μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου.
Βαρέλι δίχως πάτο δηλαδή καθώς όσο και να κόβουμε από τους μισθούς δε μένει τίποτε στα ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου