Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η «μπίζνα-πολέμου» της Δύσης στη Μέση Ανατολή


Από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Γαλλία έρχεται πρώτη με εξαγωγές όπλων αξίας €2.6 δισ
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η ΕΕ αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγέα οπλικών συστημάτων προς την Σαουδική Αραβία.
Από όλες τις χώρες μέλη, η Γαλλία έρχεται πρώτη με εξαγωγές όπλων αξίας €2.6 δισ και ακολουθεί η Ιταλία με εξαγωγές ύψους €436 εκατ. Τρίτη είναι η Βρετανία με €329 εκατ.
Εξοπλίζοντας όμως την Σαουδική Αραβία, οι χώρες αυτές παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία βάσει της οποίας ρυθμίζονται οι εξαγωγές όπλων. Όπως αναφέρει το περιοδικό, υπάρχει σαφής απαγόρευση της ΕΕ, στην εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανεπιθύμητους σκοπούς, όπως είναι η εσωτερική καταστολή, η διεθνής επιθετικότητα ή η πρόκληση αστάθειας σε κάποια περιοχή.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του οπλισμού που πωλείται στην Σ. Αραβία από μέλη της ΕΕ κατέληξε στα χέρια των Λίβυων και των Σύριων «ανταρτών», συνεισφέροντας έτσι στην διεθνή επιθετικότητα και στην αστάθεια κάποιας περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, η Σ. Αραβία και το Κατάρ συμμετείχαν στην εξέλιξη των γεγονότων της Λιβύης και της Συρίας, προσφέροντας οικονομική βοήθεια, όπλα, μαχητές, ακόμη και διπλωματική στήριξη στα αυτόκλητα «εθνικά μεταβατικά συμβούλια» των χωρών αυτών.
Όπως γράφει το Der Spiegel, η Σ. Αραβία βοήθησε ενεργά στην αιματηρή καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων στο Μπαχρέιν, κάτι που τα δυτικά ΜΜΕ αγνόησαν επιδεικτικά.
Αν και η ΕΕ, και πιο ειδικά η Γαλλία, εκφράζουν συνεχώς ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη και στη Συρία, εν τούτοις κλείνουν τα μάτια όταν πρόκειται για τις παραβιάσεις τους από πλευράς Σ. Αραβίας. Προσφέρουν όπλα σε ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα του πλανήτη, το οποίο απλά εξυπηρετεί τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή.
Τέλος, το περιοδικό σημειώνει ότι το διεθνές εμπόριο όπλων είναι σε άνθηση, και έχει αυξηθεί κατά 24% τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις προσπάθειες περιορισμού του. Περιέργως, τα κράτη που πουλάνε τα περισσότερα όπλα (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, και Κίνα), είναι αυτά που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ ως οι φύλακες της παγκόσμιας ειρήνης, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης, η διεθνής «μπίζνα» του πολέμου άγγιξε συνολικά τα $1.6 τρισεκατομμύρια το 2010.
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου