Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα κόλαφος για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο


Να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, αλλά και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της χώρας μας από τα μαχητικά της αεροσκάφη, καλεί την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του που εγκρίθηκε  στις Βρυξέλλες.
Στο ψήφισμα, (που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Λευκωσίας με την Αθήνα, αλλά και με ευρωβουλευτές άλλων χωρών) καλεί επίσης την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Την καλεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις μειονότητες και μόνον όταν γίνουν όλα αυτά τότε θα υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την Ευρώπη.
Πρόκειται, όπως σχολιάστηκε, από τους ευρωβουλευτές, για ένα ψήφισμα κόλαφο για την Τουρκία. Η περυσινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούσε την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ενώ άλλα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου καλούσαν την Άγκυρα να επιστρέψει την Αμμόχωστο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στους κατοίκους της.
Αυτή τη φορά ωστόσο το Ευρωκοινοβούλιο θέτει ως προϋπόθεση για την ώθηση των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας την τήρηση των παραπάνω όρων.
“Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία αποτελεί κόλαφο για το “βαθύ κράτος” της Άγκυρας και ταυτόχρονα δικαίωση των θέσεων της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας” δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Με το ψήφισμα αυτό τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμούν την ιστορική παράδοση της Ευρώπης ως θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου, της Ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών.
Οι Ευρωβουλευτές που το ψήφισαν αποδεικνύουν ότι μέσα στην Ευρώπη της βαθύτατης οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να υπάρχουν υγιείς πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συγκροτούν πλειοψηφίες και καταλήγουν σε αποφάσεις, που θυμίζουν τις ιστορικές παρακαταθήκες εκείνων που θεμελίωσαν το Ευρωπαϊκό όραμα και την Ευρωπαϊκή ιδέα, κινούμενοι από ανθρωπιστικά ιδεώδη.
Η σημερινή Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βαρβαρότητα της στρατιωτικής βίας και ο πολιτικός κυνισμός δεν αποτελούν διαβατήριο για να κατορθώσει το σύγχρονο Τουρκικό κράτος να πλησιάσει περισσότερο την Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και να πάψει να παράγει βία και επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων της, αλλά και των μειονοτήτων που ζουν στο εσωτερικό της.
Πρέπει να μετασχηματιστεί σε μια ανοιχτή κοινωνία πολιτών, με αυθεντικούς και όχι πλασματικούς δημοκρατικούς θεσμούς, που θα κατοχυρώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικής προέλευσης και θα συγκροτούν ένα σύγχρονο κράτος, το οποίο θα συμβάλλει στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την Ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή που ανήκει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου