Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Πόσα κέρδισαν Γερμανία – Αυστρία από τη στήριξη της Ελλάδας


Ποσό ύψους 380 εκατ. ευρώ είχε καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση στη γερμανική μέχρι τα τέλη του 2011, σε τόκους για τα δάνεια συνολικού ύψους 15,17 δισ. ευρώ που της έχει παράσχει το Βερολίνο στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης.
Αυτό προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο έχει στη διάθεσή του το Reuters. Όπως σημειώνεται σε αυτό, το επιτόκιο στα εν λόγω δάνεια κυμαίνεται μεταξύ 3,423% και 4,528%.
Η γερμανική συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, θα ανέλθει έως τα 37,8 δισ. ευρώ. Εάν συμμετάσχει όμως σε αυτό και το ΔΝΤ όπως αναμένεται, η γερμανική συνεισφορά θα είναι μικρότερη.
Στα 62,6 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό σε τόκους που εισέπραξε, μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2011, η Αυστρία από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα.
Όπως ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση έχει εμβάσει μέχρι τις 31.12.2011 το ποσό αυτό στην Αυστρία, για την έως τώρα συμμετοχή της στα δάνεια προς την Ελλάδα με 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ είχε επισημάνει ότι η Ελλάδα καταβάλει κανονικά στην Αυστρία τους τόκους προσθέτοντας πως οι τόκοι θα συνεχίσουν να εμβάζονται από την Ελλάδα στην Αυστρία, η οποία, όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, «δεν χαρίζει χρήματα». Επίσης είχε παραδεχθεί ότι η Αυστρία δεν έχει χάσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου