Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

“Τα έχασαν” στις ΗΠΑ από την υποβάθμιση


Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Αμερικής από την Standard and Poor`s έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στη πολιτική της σκηνή όσο και στα ΜΜΕ των ΗΠΑ, που μοιάζουν να τα έχουν χαμένα, αντιδρώντας το καθένα διαφορετικά.
Η αξιολόγηση ΑΑΑ έφυγε, και ήρθε η ΑΑ+, γράφει η Wall Street Journal, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο  συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία.
Και μάλιστα, όπως αναφέρει η New York Times,   η υποβάθμιση έγινε, παρά την επισήμανση του υπουργείου Οικονομικών, ότι τα στοιχεία των προβλέψεων του συγκεκριμένου οίκου είχαν ένα μαθηματικό λάθος ύψους $2 τρις, αναφορικά με το αμερικανικό χρέος.
Σύμφωνα με τον οίκο Standard and Poor`s, «Η  υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το δημοσιονομικό σχέδιο στο οποίο πρόσφατα συμφώνησαν η κυβέρνηση και το κογκρέσο, δεν είναι επαρκές για να σταθεροποιήσει τη μεσοπρόθεσμη δυναμική της κρατικής οικονομίας».
Λίγο πριν την υποβάθμιση, το Business Insider είχε τονίσει πως «οι αρνητικές επιπτώσεις μιας υποβάθμισης θα είναι πιο ισχυρές έναντι της πολιτικής θέσης του Ομπάμα, παρά έναντι των αγορών… Βέβαια, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υποβαθμιστεί η ισχυρότερη και ασφαλέστερη οικονομία του πλανήτη, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι».
Σύμφωνα με την Washington Post, όλα θα ξεκαθαρίσουν το βράδυ της Κυριακής, μόλις ανοίξουν οι αγορές της Ασίας.
Πάντως ήδη άρχισαν οι πολιτικές αλληλοκατηγορίες, ενώ οι δυο άλλοι μεγάλοι οίκοι (Moody’s και Fitch) παραμένουν επιφυλακτικοί διατηρώντας μέχρι στιγμής την αξιολόγηση ΑΑΑ.
Από την άλλη μεριά, κορυφαίοι οικονομολόγοι επιτέθηκαν σήμερα στους οίκους αξιολόγησης για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ.
“Υποβάθμισαν ένα σωρό ευρωπαϊκές χώρες” οι οίκοι αξιολόγησης και οι Ευρωπαίοι τα έβαλαν μαζί τους. “Γιατί μειώνετε τη δική μας πιστοληπτική ικανότητα και όχι των ΗΠΑ;” είπε στο κανάλι Bloomberg TV ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο άνθρωπος που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008.
“Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα δεν είναι σε θέση να κρίνουν”, αντέδρασε στο μπλογκ του ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν θυμίζοντας ότι ο S&P και οι άλλοι οίκοι μοίραζαν αφειδώς αξιολογήσεις “ΑΑΑ” στα “τοξικά” προϊόντα που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.
“Η κριτική τους για τη δυσλειτουργική πολιτική ζωή μας και την ανικανότητά μας να αντλήσουμε φορολογικά έσοδα από το συμβιβασμό για τη μείωση του ελλείμματος είναι πολύ λογική”, παραδέχεται στο μπλογκ του ο Τζάρεντ Μπερνστάιν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιμένονας όμως ότι το βασικό ερώτημα είναι πόση εμπιστοσύνη θα πρέπει να έχουν οι πιστωτές ότι οι δανειολήπτες θα τηρήσουν τους όρους του δανείου. “Στην περίπτωση του χρέους των ΗΠΑ η απάντηση δεν έχει αλλάξει”, σημειώνει, καλώντας ειρωνικά τον S&P να αφήσει τις αξιολογήσεις και να ανοίξει… μπλογκ. “Ο κόσμος μπορεί να ωφεληθεί από την αλλαγή”, γράφει.
S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου