Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και των ΗΠΑ


Αυτό που όλοι φοβήθηκαν ότι θα συνέβαινε έγινε τελικά με την υποβάθμιση – για πρώτη φορά στην ιστορία της – της αμερικανικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ, από τη βαθμίδα AAA στην βαθμίδα AA+.
Οι πολιτικοί ηγέτες ηττήθηκαν για ακόμη μια φορά από τη δικτατορία των αγορών και των πίκων αξιολόγησης που κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.
Η υποβάθμιση των αμερικανικών ομολόγων δείχνει ότι ακόμη και τα πιο ισχυρά bonds στον πλανήτη δέχονται αμφισβήτησης. Το γεγονός αυτό επίσης σημαίνει ότι τα ομόλογα είναι λιγότερο ασφαλή απ’ ότι αυτά σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Καναδά που έχουν την ανώτατη αξιολόγηση.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στο οποίο συμφώνησαν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση υπολείπεται αυτού που, κατά την άποψή μας, θα ήταν αναγκαίο για να σταθεροποιηθεί η μεσοπρόθεσμη δυναμική του κυβερνητικού χρέους», ανέφερε ο S&P στο σχετικό ανακοινωθέν του.
Μάλιστα ο διεθνής οίκος απειλεί με νέα υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους 12-18 μήνες.
Από την άλλη, η υποβάθμιση είναι και ένα ηχηρό καμπανάκι στους Αμερικανούς οι οποίοι είναι καταχρεωμένοι και κάθε φορά αυξάνουν το όριο για το έλλειμμα και τυπώνουν χρήμα και νομίζουν ότι καθάρισαν. Δεν έβαλαν μυαλό το 2008 με την κρίση της Lehman Brothers και τώρα πληρώνουν τα επίχειρα της έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης για λύση του προβλήματος χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τέσσερις ημέρες το σχέδιο που ψηφίστηκε προέβλεπε τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό κατά 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Το ποσό αυτό υπολείπεται αρκετά των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ο S&P είχε εκτιμήσει πως θα αποτελούσε μια καλή «προκαταβολή» στο πλαίσιο της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.
Όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα, έτσι και στις ΗΠΑ βγήκε το υπουργείο Οικονομικών και μίλησε για «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό.
Η υποβάθμιση πλέον απειλεί την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα καθώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ντόμινο. Για παράδειγμα πως θα αντιδράσουν οι Κινέζοι που διακρατούν πάνω από 1 τρις ευρώ σε αμερικανικά ομόλογα;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s Investors Service αποφάσισε να διατηρήσει, προς το παρόν, την αξιολόγηση AAA για το κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι εξετάζει ακόμα το θέμα και θα δημοσιοποιήσει την ανάλυση και την αξιολόγησή του ως το τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου