Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Γιατρός υπέβαλε μήνυση για το άγαλμα του Διαγόρα στην Ρόδο... για προσβολή της δημοσίας Αιδούς!!


O Ολυμπιονίκης και γενάρχης Ολυμπιονικών Διαγόρας ο Ρόδιος, ο κορυφαίος πυγμάχος της αρχαιότητας, ο γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από την Ιαλυσό, πατέρας του Δαμάγητου και του Ακουσίλαου, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι εκείνος που φιλοτέχνησε το άγαλμά του στην πλατεία της Ψαροπούλας αλλά και ο Δήμος Ρόδου, που αποφάσισε να το εκθέσει, για να θυμίζει την περίλαμπρη ιστορία του στους συμπολίτες του στο πέρασμα των χρόνων, θα βρίσκονταν μηνυόμενοι για προσβολή της δημόσιας αιδούς….!!
Μπορεί συγκεκριμένα το 464 π.Χ στην 79η Ολυμπιάδα ο Διαγόρας ο Ρόδιος και το 448 π.Χ. στην Ολυμπία τα παιδιά του να αγωνίζονταν γυμνοί, όπως όριζαν οι κανόνες της εποχής εκείνης, τον 21o αιώνα μ. Χ. ορισμένοι θεωρούν ωστόσο ότι τέτοιες εικόνες προσβάλλουν το δημόσιο αίσθημα.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου διενεργεί συγκεκριμένα από την 28η Σεπτεμβρίου 2009 προκαταρκτική έρευνα μετά την υποβολή σχετικής μήνυσης από έναν 56χρονο ιατρό ενώπιον αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Το πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής έρευνας ολοκληρώθηκε και την 5η Αυγούστου 2011 η Εισαγγελία παρήγγειλε συμπληρωματική προκειμένου να κληθεί ο μηνυτής και να εξηγήσει εάν διαφωνεί αισθητικά ή εάν θεωρεί ότι οποιαδήποτε απεικόνιση γεννητικών οργάνων προσβάλλει τη δημόσια αιδώ.
Πιο συγκεκριμένα την 16η Σεπτεμβρίου 2009 ο 56χρονος ιατρός υπέβαλε ενώπιον αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου την ακόλουθη μήνυση:
“Μηνύω και αιτούμαι την νόμιμη τιμωρία παντός υπευθύνου διότι εξέθεσαν σε δημόσια θέα στην περιοχή Ψαροπούλα Ρόδου ανδρικά γεννητικά όργανα ενός αριστουργήματος τέχνης το οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται σε μουσείο, όπου ηθελημένα ο καθένας θα μπορούσε να θαυμάσει και όχι ο τυχαίος τουρίστας ο οποίος φωτογραφίζει συνήθως τα γεννητικά όργανα του αγάλματος, εκθέτοντας έτσι τη χώρα μας και την Ρόδο, διότι στην πατρίδα τους δεν εμφανίζονται παρόμοια αγάλματα.
Αναφέρομαι στο άγαλμα του Διαγόρα που βρίσκεται στην ανωτέρω περιοχή στην Ρόδο. Με τον ίδιο σκεπτικισμό θα μπορούσα να τοποθετούσα γυμνή μια σύγχρονη Ελληνίδα Ολυμπιονίκη. Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω και γράμματα γνωρίζω”.
Στα πλαίσια της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε την 31η Μαϊου 2010 κλήθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ο ιατρός για κατάθεση.
Ανέφερε σχετικώς με την μήνυσή του τα ακόλουθα:
“Αναφέρομαι στην από 16-9-2009 δήλωσή μου της οποίας το περιεχόμενο το επαληθεύω ως αληθές. Θα ήθελα να προσθέσω ότι το συγκεκριμένο άγαλμα το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Ψαροπούλα και εκθέτει σε κοινή θέα τα γεννητικά του όργανα τα οποία βρίσκονται σε στύση με αποτέλεσμα να υπάρχουνε πολλά άτομα τα οποία τοποθετούνε προφυλακτικά στο συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα να προσβάλλουνε τη δημόσια αιδώ. Υπεύθυνο για αυτή την πράξη θεωρώ τον γλύπτη που το φιλοτέχνησε καθώς και το Δήμο Ρόδου που το τοποθέτησε στο συγκεκριμένο σημείο. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω”.
Ο Διαγόρας ο Ρόδιος, ο πιο ονομαστός απ’ όλους, λατρεύτηκε ως ο πιο διάσημος πυγμάχος στην Ελλάδα. Ακαταμάχητος και με ατσάλινη γροθιά, ήταν ανίκητος σε όσους αγώνες πήρε μέρος. Αναδείχθηκε ολυμπιονίκης στην 79η Ολυμπιάδα (464 π.Χ.), κέρδισε ακόμα μια φορά στα Πύθια, δύο φορές στα Νέμεα, τέσσερις στα Ίσθμια και πολλές φορές σε τοπικούς αγώνες.
Τον έλεγαν «ευθυμάχα», γιατί αγωνιζόταν χωρίς να αποφεύγει τα χτυπήματα των αντιπάλων του.
Οι απόγονοι του Διαγόρα έμειναν κι εκείνοι γνωστοί στην ιστορία για τις αθλητικές τους επιδόσεις: οι γιοι του Ακουσίλαος, Δωριέας και Δαμάγητος, καθώς και οι εγγονοί του Ευκλής και Πεισίροδος στέφθηκαν επίσης ολυμπιονίκες.
Η κόρη του Καλλιπάτειρα έγινε διάσημη για την προσπάθειά της να μπει κρυφά στο στάδιο και να παρακολουθήσει το γιο της που αγωνιζόταν.
Στην 83η Ολυμπιάδα (448 π.Χ.), την ώρα που δύο από τους ολυμπιονίκες γιους του τον σήκωσαν στους ώμους τους και τον περιέφεραν στο στάδιο, όπου το πλήθος τον επευφημούσε, η καρδιά του από τη συγκίνηση σταμάτησε να χτυπά.
Εφ. “Δημοκρατική” Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου