Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

O Ταγίπ Ερντογάν, Σουλτάνος της Τουρκίας και με την ψήφο του λαού

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο νικητής των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων στον πρώτο γύρο, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή (YSK) της χώρας, επικαλούμενη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.
«Τα προσωρινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων», δήλωσε ο πρόεδρος της YSK Σαντί Γκιουβέν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Τη Δευτέρα θα ανακοινώσω τους αριθμούς. Έχουμε λάβει [την καταμέτρηση] του 99% και πλέον [των ψήφων]. Αύριο θα ανακοινώσουμε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη νίκη του αυτή θα παρατείνει για τουλάχιστον πέντε χρόνια την κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας του, παρά τις προειδοποιήσεις των επικριτών του περί της εκτροπής του στον αυταρχισμό.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο Ερντογάν συγκεντρώνει πάνω από το 52% των ψήφων των πολιτών, οι οποίοι εκλήθησαν για πρώτη φορά να αναδείξουν άμεσα τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, σε μεγάλη απόσταση από τους δύο αντιπάλους του της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο λαός της Τουρκίας «έδειξε τη βούλησή του» στις προεδρικές εκλογές.
«Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, πάντως οι κερκίδες πήραν την απόφασή τους. Ο λαός έδειξε ποια είναι η βούλησή του», είπε ο Ερντογάν σε πλήθη υποστηρικτών του σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.
«Τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα φθάσει στο 100%, θα μπορέσουμε να βγούμε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων (του κόμματός) μας», δήλωσε ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).
Ο κοινός υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατικής και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, 70 ετών, γνωστός ιστορικός ο οποίος είχε υπηρετήσει στην ηγεσία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, συγκέντρωσε περίπου το 39% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της κουρδικής μειονότητας, ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παρά ένα 9%.
Ο Ιχσάνογλου συνεχάρη τον Ερντογάν για το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Συγχαίρω τον κ. πρωθυπουργό και του εύχομαι επιτυχία», δήλωσε ο ατυχήσας υποψήφιος σε μια σύντομη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
Πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία για τον επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος πλέον χαρακτηρίζεται ένας από τους πιο εμβληματικούς ηγέτες της Τουρκίας και τοποθετείται από ορισμένους υποστηρικτές του πλάι στον ιδρυτή της σύγχρονης Δημοκρατίας της Τουρκίας, τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Ερντογάν, το αδιαφιλονίκητο φαβορί της αναμέτρησης, έχει ήδη κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία μετακινούμενος στην προεδρία, τις εξουσίες της οποίας θέλει να ενισχύσει διαμέσου μιας αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος και η εκλεγμένη κυβέρνηση θα συνεργάζονται στενά», τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του AK, του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Ο Ιχσάνογλου κατήγγειλε νωρίτερα σήμερα μια «προεκλογική εκστρατεία άδικη και δυσανάλογη» από μέρους του αντιπάλου του, αλλά φαίνεται ότι δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τη «σιωπηλή πλειοψηφία», όπως έλπιζε.
Ο υποψήφιος των Κούρδων, ένας φωτογενής δικηγόρος 41 ετών, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει παρά μόνον ένα μέρος των ψήφων των μελών αυτής της εθνικής μειονότητας των 15 εκατ. ανθρώπων.
Ο πάντα δημοφιλής, παρά τις επικρίσεις και τα σκάνδαλα, Ερντογάν κατάφερε να κινητοποιήσει την δική του εκλογική βάση, και να θριαμβεύσει έπειτα από μια πολύ δύσκολη περίοδο πολιτικά για την παράταξή του, που άρχισε με τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού του 2013, για να συνεχιστεί με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για σκάνδαλα διαφθοράς και τη σύγκρουσή του με το θρησκευτικό τάγμα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Οι πιστοί οπαδοί του λατρεύουν τον άλλοτε δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης όσο οι επικριτές του τον απεχθάνονται.
Ο 60χρονος «ισχυρός άνδρας» της Τουρκίας, που ονειρευόταν άλλοτε μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, απέδειξε σήμερα πως παραμένει ο κυρίαρχος, όσο και εάν αμφισβητείται, στην τουρκική πολιτική σκηνή. Οι πολιτικές χειρονομίες του, όπως το γεγονός ότι είπε πως θα πάει να προσευχηθεί στο γνωστό τέμενος Εγιούπ Σουλτάν εάν εκλεγεί —εκεί όπου πήγαιναν οι Σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας—, ικανοποιούν τους υποστηρικτές του, αλλά εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του.
Ο ίδιος έγινε όλο και πιο εριστικός το διάστημα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων και των σκανδάλων, καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές ως «πλιατσικολόγους» και «τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι οι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς οφείλονταν σε μια «συνωμοσία» των οπαδών του Χιζμέτ και καταφερόμενος εναντίον των «κατευθυνόμενων» μέσων ενημέρωσης.
«Σε ένα πολύ πολωμένο κλίμα, η προσωπολατρεία του Ερντογάν αποτελεί μια απειλή για την δημοκρατία και την κοινωνική ειρήνη στην Τουρκία», εκτίμησε ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ.
«Έχω σχεδόν πάθει κατάθλιψη. Ανησυχώ για τη χώρα μου, διότι νοιώθω όλο και περισσότερο σαν ξένος εδώ. Ο πρωθυπουργός μιλάει για μια Τουρκία που δεν αναγνωρίζω», σχολίασε ένας 43χρονος εργαζόμενος σε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου