Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Στα σκαριά τεστ για την ανίχνευση του καρκίνου «με ένα τσίμπημα»

Σύντομα, ο έλεγχος για τον καρκίνο μπορεί να είναι τόσο απλός, όσο το τσίμπημα μιας βελόνας. Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν μία γενική εξέταση αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου. Μέχρι στιγμής, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Bradford έχει δοκιμάσει το «τεστ ευαισθησίας γονιδιώματος λεμφοκυττάρων» σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Λένε ότι το τεστ εντόπισε κακοήθειες και προκαρκινικές καταστάσεις με υψηλό βαθμό ακρίβειας.
Το τεστ χρησιμοποιεί ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος του υπεριώδους φωτός για τη μέτρηση της βλάβης στα λευκά αιμοσφαίρια, που καταπολεμούν τη μόλυνση. «Τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν μέρος του φυσικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Diana Anderson. «Γνωρίζουμε ότι είναι υπό πίεση όταν καταπολεμούν τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες, κι έτσι αναρωτηθήκαμε αν μπορούσαμε να δούμε κάτι μετρήσιμο, αν τα βάλουμε υπό μεγαλύτερη πίεση με φως UVA».
Η Anderson και οι συνεργάτες της πήραν δείγματα λευκών κυττάρων του αίματος από 208 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ασθενών με καρκίνο, άλλα και με προκαρκινικές καταστάσεις και υγιή άτομα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέθεσαν τα κύτταρα αυτά του αίματος στο φως UVA. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μια σημαντική διάκριση μεταξύ της βλάβης στα καρκινικά κύτταρα και στα κύτταρα από υγιείς ασθενείς. «Βρήκαμε ότι τα άτομα με καρκίνο έχουν DNA, το οποίο είναι πιο εύκολο να καταστραφεί από την υπεριώδη ακτινοβολία από τους άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε η δοκιμή δείχνει την ευαισθησία σε βλάβες όλου του DNA - το γονιδίωμα - σε ένα κύτταρο», είπε στη δήλωση.
Η εξέταση αίματος είναι ακόμα στα πρώτα στάδια και η ομάδα λέει ότι θα πρέπει να δοκιμάσει τη μέθοδο σε άλλους τύπους καρκίνου. Παρόλα αυτά, η χρήση του υπεριώδους φωτός υπόσχεται πολλά ως εργαλείο διάγνωσης του καρκίνου, ιδίως δεδομένου ότι οι τρέχουσες μέθοδοι τείνουν να είναι δαπανηρές και πιο επεμβατικές.
Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές του καρκίνου έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δοκιμής. «Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια μικρή μελέτη με πολύ σημαντικούς περιορισμούς» λέει η Shirley Hodgson, καθηγήτρια γενετικής του καρκίνου στο St George του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Ένα πολύ μεγαλύτερο πείραμα, με καλύτερα ελεγχόμενες ομάδες ασθενών, είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να καθορίσουμε πόσο χρήσιμο θα μπορούσε να είναι το τεστ στη διάγνωση του καρκίνου».
Οι ερευνητές πάντως ευελπιστούν σύντομα οι εξετάσεις αίματος να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και άλλων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση The Federation of American Societies for Experimental Biology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου