Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Παγκόσμιος φόβος για τον ιό Έμπολα


Αυτή την εβδομάδα, ο Awa Faye πρόσθεσε μια νέα πινακίδα στο εστιατόριό του, σε μια πολυσύχναστη οδό στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φρίταουν: όπως λέει, όλοι οι θαμώνες θα πρέπει να πλένουν προσεκτικά τα χέρια τους σε κουβάδες με χλωριωμένο νερό που βρίσκονται απ’ έξω. «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μπει αν δεν πλύνει τα χέρια του. Όλοι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τον Έμπολα» δήλωσε ο 55χρονος ιδιοκτήτης, ο οποίος έβαλε την πινακίδα όταν έμαθε ότι ο κορυφαίος γιατρός για τον ιό στην χώρα πέθανε προ ημερών από τον Έμπολα.
Στη γειτονική Λιβερία, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας Μονρόβια έχουν επίσης «κουβάδες για τον Έμπολα» έξω από τα γραφεία, τα εστιατόρια και τα σπίτια. Στη Γουινέα, οι τιμές για τα απολυμαντικά χεριών και τα λαστιχένια γάντια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η προσπάθεια που αρχικά εστιάστηκε στην μάχη κατά της παραπληροφόρησης για τον περιορισμό της μεγαλύτερης επιδημία του ιού Έμπολα στον κόσμο, που έχει εξαπλωθεί πλέον σε τρεις χώρες, έχει στραφεί προς την πρόληψη και τον εντοπισμό όσων έχουν έρθει σε επαφή με τα θύματα του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού.
Η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτή την εβδομάδα, στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων των τριών χωρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που τόνισε εκ νέου την αίσθηση του επείγοντος για τον ιό που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 729 ζωές. «Αυτή η επιδημία κινείται πιο γρήγορα από ό,τι οι προσπάθειές μας να την ελέγξουμε», δήλωσε η Margaret Chan, επικεφαλής του ΠΟΥ, την Παρασκευή μετά από μια κρίσιμη συνάντηση στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κονακρί.
«Εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές όσον αφορά την απώλεια ζωών, αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης και σε άλλες χώρες». Η Chan πρόσθεσε ότι όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο γίνεται δημόσιος κίνδυνος: «Η σταθερή μετάλλαξη και προσαρμογή είναι οι μηχανισμοί επιβίωσης των ιών και άλλων μικροβίων. Εμείς δεν πρέπει να δώσουμε σε αυτόν τον ιό ευκαιρίες για περισσότερες εκπλήξεις».
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής «πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής». Ένα ποσό 100 εκατ. δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και από τις τρεις χώρες. Η Γουινέα βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά τις κλίνες ανά κάτοικο, σε σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2011, ενώ η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε αναρρώνουν από σχεδόν δύο δεκαετίες συνεχούς εμφυλίου πολέμου. Οι ήδη αδύναμες υπηρεσίες υγείας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και έχουν αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Ο ιός Έμπολα, που μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά μολυσμένων ασθενών, κρέας από άγρια ζώα ή επιφάνειες, δεν έχει καμία γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο, αν και η έγκαιρη διάγνωση δίνει μια μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης. Τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν έως και 21 ημέρες για να εμφανιστούν.
Στη Γουινέα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, οι περιπτώσεις έχουν περιοριστεί κάπως στο κατάφυτο εσωτερικό. Αλλά αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι έχουν εμφανιστεί νέες εστίες που τροφοδοτούνται από το διασυνοριακό εμπόριο και τους οικογενειακούς δεσμούς.
«Χθες είχαμε μια περίπτωση ενός ανθρώπου που αρρώστησε, ενώ ήταν στη Λιβερία. Επέστρεψε σπίτι στη Μακέντα [το επίκεντρο της νόσου] έτσι ώστε η οικογένειά του να τον φροντίσει. Τον πήγαν στο νοσοκομείο νομίζοντας ότι ήταν ελονοσία και μόνο εκεί ανακάλυψαν ότι πρόκειται για τον ιό Έμπολα» δήλωσε ο Sakouba Keita, από τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας. Ο Bah Mamdou, ένας οδηγός ταξί στη συνοριακή πόλη Νζερεκορέ, είπε ότι έπρεπε να συνεχίσει να περνά τα σύνορα για να κερδίσει ένα εισόδημα. «Δεν έχει καμιά σημασία αν θα πεθάνω από την πείνα ή από τον Έμπολα. Δεν θα πάρω επιβάτες που έχουν τα συμπτώματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ελονοσία», είπε, αναφερόμενος σε μια άλλη ασθένεια της οποίας τα πρόωρα συμπτώματα μιμούνται αυτά του ιού Έμπολα και σκοτώνουν χιλιάδες κάθε χρόνο.
Προβλήματα έχουν εμφανιστεί επίσης επειδή οι ΜΚΟ, όπως η WaterAid και η Samaritan's Purse, έχουν μειώσει σταδιακά το προσωπικό στήριξης στις πληγείσες χώρες. Δύο αμερικανοί γιατροί έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. «Νομίζω ότι θα χειροτερέψει προτού προλάβει να διορθωθεί η κατάσταση και δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά αυτούς τους κινδύνους πια» δήλωσε ο διευθυντής ενός οργανισμού. «Αν αφήσετε πίσω έστω και μια εστία, μία περίπτωση που πέρασε απαρατήρητη, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την επιδημία» είπε ο Thomas Frieden, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Είπε ότι η κατάσταση ίσως χρειαστεί τρεις έως έξι μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο.
Σε μια περιοχή όπου οι κοινότητες είναι αλληλένδετες, με χαλαρά σύνορα, άλλες χώρες έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα. Η Νιγηρία άρχισε τον έλεγχο των επιβατών σε αεροδρόμια και λιμάνια αυτή την εβδομάδα, όταν ένας άνθρωπος κατέρρευσε στο αεροδρόμιο του Λάγος και επιβεβαιώθηκε αργότερα ότι πέθανε από Έμπολα. Πιο δυτικά, στην Ακτή Ελεφαντοστού, έχουν συσταθεί τέσσερις «θέσεις επιτήρησης», εξοπλισμένες με επιδημιολόγους κατά μήκος των δυτικών συνόρων, όπου πολλοί διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβερία.
Αξιωματούχοι Υγείας στη Γερμανία και τη Γαλλία συμβουλεύουν να μην γίνονται ταξίδια χωρίς σοβαρό λόγο στις τρεις πληγείσες χώρες καθώς η επιδημία έχει απρόβλεπτες συνέπειες πέραν των συνόρων της. Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης δήλωσε ότι είχε ακυρώσει την αποστολή τάγματος από τη Σιέρα Λεόνε στη Σομαλία, όπου η οργάνωση μάχεται τους ισλαμιστές της Al-Shabab.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου