Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Χριστιανοί του Ιράκ: Με τον Σαντάμ Χουσεΐν ήμασταν πιο ασφαλείς

Στην περιοχή Sarcelles της Γαλλίας, όπου είναι εγκατεστημένη μια μεγάλη κοινότητα Χαλδαίων, οι χριστιανοί του Ιράκ εκφράζουν τις σκέψεις τους.

erbil-capitale-kurdistan-autonome-nord-irak-chaldeens-arrives-masse-apres-avoir-fui-mossoul-1650809-616x380

Μερικοί είναι από την Τουρκία,άλλοι είναι από το Ιράκ και ζουν στην Γαλλία με τον όρο του “πολιτικού πρόσφυγα”. Μετά την διαδήλωση που οργάνωσαν στο Παρίσι, οι Χαλδαίοι της Γαλλίας εκμυστηρεύονται την αλληλεγγύη τους για τα αδέλφια τους,τους Ιρακινούς,αλλά και την ανησυχία τους για όσους παρέμειναν στην Μοσσούλη. Από τους 20.000 Χαλδαίους που ζουν στην Γαλλία, οι 80.00 κατοικούν στην περιοχή Sarcelles.

“Με τον Saddam μπορούσαμε να κοιμηθούμε ήσυχοι”

Σε μια καφετέρια που συχνάζουν μουσουλμάνοι, χριστιανοί και Άραβες, ο Khalid ηλικίας 50 ετών, θυμάται τα 8 χρόνια που πέρασε στον ιρακινό στρατό κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ στη δεκαετία του ’80, όπως και τη ζωή του στη Βαγδάτη.

“Μεγάλωσα με τους μουσουλμάνους. Ζήσαμε μαζί χωρίς να γνωρίζουμε ποιος ήταν μουσουλμάνος και ποιος ήταν χριστιανός”.

Εγκατεστημένος στην Γαλλία εδώ και 20 χρόνια μαζί με την οικογένειά του, εύχεται ολόψυχα την ήττα των τζιχαντιστών και αναπολεί την εποχή που την εξουσία είχε ο Saddam Hussein.

“Ήμασταν ευτυχισμένοι τότε. Υπήρχαν θέσεις εργασίας και ήμασταν ασφαλείς. Μπορούσαμε να κοιμόμαστε ήσυχοι με τις πόρτες ξεκλείδωτες στα σπίτια μας”.

Πηγή: L’Observatoire de christianophobie

http://olympia.gr/2014/08/02/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου