Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Τραβάει το σχοινί στα άκρα ο Ερντογάν – Αποκάλεσε ρεμάλια και πλιατσικολόγους τους διαδηλωτές – "Θα χτίσω τζαμί στην Ταξίμ, δε ζητάω την άδεια κανενός"


Και σήμερα, για έκτη μέρα, χιλιάδες Τούρκοι με σημαίες στα χέρια και πανό, έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Σχετική ηρεμία επικρατεί για την ώρα. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία και όσο περνά η ώρα, ο κόσμος πληθαίνει.

Και αυτό την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε την Κυριακή αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και να μην δεχτεί μια ακόμη ήττα του. Όχι μόνο επιμένει στα σχέδιά του για να χτιστεί εμπορικό κέντρο στην πλατεία Ταξίμ αλλά ειρωνεύτηκε τους διαδηλωτές, λέγοντας πως «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο».

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».

Η νύχτα που πέρασε ήταν άλλη μια νύχτα τρόμου όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε Σμύρνη κι Άγκυρα, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.
Το πρώτο φως της μέρας έδειξε την έκταση των καταστροφών στην πλατεία Ταξίμ.

Και όλα αυτά ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν υπάρχουν νεκροί και πόσοι είναι. Στα τουρκικά ΜΜΕ έχει επιβληθεί... σιωπητήριο και οι πληροφορίες που «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν. 

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε πως υπάρχουν δυο νεκροί. Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί στην Κωνσταντινούπολη κι άλλος ένας στην Άγκυρα. 

Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, έχει γίνει γνωστό ότι οι τραυματίες είναι 53 πρόσωπα και προσαχθέντες 939.

Διαδηλωτές στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης κατηγήρησαν την αστυνομία ως έκανε χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία αναμετέδωσε - υπό μορφήν αναφοράς- το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=213025&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου