Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Το Ιράν αναχαίτισε αμερικανικό UAV


Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι δύο ιρανικά μαχητικά άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην περιοχή του Κόλπου, την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο αργά το βράδυ της Πέμπτης.

“Την περασμένη εβδομάδα, ένα αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφος μπήκε στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στη ζώνη του Περσικού Κόλπου και χάρη στην έγκαιρη, έξυπνη και αποφασιστική ενέργεια των ενόπλων δυνάμεών μας, αναγκάστηκε να φύγει”, δήλωσε ο υπουργός Άχμαντ Βαχίντι. ”Το παράδειγμα αυτό και άλλα που έχουν γίνει στο παρελθόν δείχνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει την απαραίτητη ετοιμότητα να επιτηρεί όλες τις κινήσεις και να αναλαμβάνει αποφασιστική και έγκαιρη δράση”, πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

Ανώτατος αξιωματούχος του ιρανικού στρατού είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου σύμφωνα με την οποία δύο ιρανικά Su-25 έβαλαν εναντίον του αμερικανικού μη επανδρωμένου αναγνωριστικού-φωτογραφικού αεροσκάφους MQ-1, χωρίς όμως να το πετύχουν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα πυρά ήταν προειδοποιητικά αλλά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι “υποθέτουν ότι στόχος ήταν να το καταστρέψουν”. Το Πεντάγωνο σημείωσε επίσης ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν μπήκε στον ιρανικό εναέριο χώρο αλλά δέχτηκε επίθεση από τα ιρανικά μαχητικά ενώ βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο. Ο Λιτλ προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν “πολλές επιλογές, από τη διπλωματία μέχρι την ανάληψη στρατιωτικές δράσης, για να προστατεύσουν” τα πλοία και τα αεροπλάνα τους που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου.

http://www.antinews.gr/2012/11/09/188816/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου