Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Έτοιμη η Τουρκία να κάνει το λάθος και να ποντάρει σε Ιρακινό “εμφύλιο”, Κουρδιστάν δηλαδή


20121125-200800.jpgΗ Τουρκία καταλαβαίνει τι πάει να γίνει στο Β. Ιράκ με την ντε φάκτο ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν. Έτσι ετοιμάζει σενάρια ¨ ”εμφυλίου” τύπου Συρίας, ώστε να βρει αφορμή για να εισβάλλει και να πάρει τον έλεγχο στα χέρια της. Γνωρίζει ότι όσο το Ιρακινό Κουρδιστάν παραμένει ανεξάρτητο και “αστακός” με Αμερικανικα όπλα, είναι θέμα χρόνου η διχοτόμηση της.
Κρατήστε και δύο ειδήσεις: Οι μαχητές του PKK, χρησιμοποιούν πλέον απροκάλυπτα το Κουρδικό Ιράκ για εφαλτήριο.
Και το δεύτερο: Σε λίγο, το κόμμα εξουσίας των Κούρδων του Ιράκ, θα πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της απελευθέρωσης του Οτσαλάν. Θέμα που χρησιμοποιείτο πάντα για την διάσπαση των Κούρδων σε κομματικά φέουδα. Με το που γίνει αυτό, οι Κούρδοι γίνονται ένα και πολιτικά.
Αναμείνατε και διαβάστε τους λεονταρισμούς της Τουρκίας,
«Πέρα από μια διαδογματική σύγκρουση αυτό μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένας καβγάς για 
το πετρέλαιο… … Το σενάριο τρόμου είναι η μετατροπή της πετρελαϊκής έντασης σε ένα εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ». Με αυτά τα λόγια είχε σχολιάσει ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan την ένταση που επικρατεί μεταξύ της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης.
Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ εξέφρασε την αντίδραση της στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού με μια γραπτή ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Στην εν λόγω ανακοίνωση κάνει λόγο για αναταραχές στην Τουρκία και πως θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στις δικές της εσωτερικές υποθέσεις. «Η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει ο πετρελαϊκός πόλεμος που προφητεύεται», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με σκληρό τρόπο στην ανακοίνωση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης.
Στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνονται τα εξής: «Στην εν λόγω ανακοίνωση φαίνεται ότι η ιρακινή πρωθυπουργία, με τον πιο απλούστερο τρόπο, έχοντας αποκοπεί από την πραγματικότητα συγχέει την κατάσταση στο Ιράκ με την κατάσταση στην χώρα μας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά να γίνονται υπόβαθρο οι δικαιολογημένες ανησυχίες που διατύπωσε ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός μας έχοντας κατά νου μονό και μόνο το καλό του ιρακινού λαού, για να εκτοξεύει ο Ιρακινός Πρωθυπουργός αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της χώρας μας».
Στην ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Νουρί αλ Μαλίκι, θα πρέπει να εισακούσει τις προτάσεις αντί να κάνει φανταστικές παρατηρήσεις. «Προτείνουμε στον Ιρακινό Πρωθυπουργό αντί να κάνει φανταστικές παρατηρήσεις σχετικά με τις φιλοδοξίες του τουρκικού λαού, να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην χώρα του, τις ανησυχίες που διατυπώνουν και τα ιρακινά πολιτικά κόμματα, να υιοθετήσει μια προσέγγιση με την οποία θα αγκαλιάσει όλο τον ιρακινό λαό, εγκαταλείποντας τις πολιτικές που κλιμακώνουν την ένταση στην χώρα του και να εισακούσει με ειλικρίνεια τις προτάσεις που του γίνονται στα συγκεκριμένα θέματα αντί να προσπαθήσει να δώσει απάντηση με αβάσιμους ισχυρισμούς».
Η γραπτή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καταλήγει ως εξής: «Είναι πλήρης η βούληση μας να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε σε κάθε πεδίο τις διμερείς μας σχέσεις με το γειτονικό μας Ιράκ. Η Ιρακινή Κυβέρνηση υπό την Προεδρία του Μαλίκι είναι αυτή που πρέπει να αποδείξει με πράξεις και με λόγια ότι έχει αυτήν την βούληση. Σε περίπτωση που γίνει αυτό δεν θα απομείνουν εμπόδια για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ιράκ.»
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT – Infognomonpolitics.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου