Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

BP: «Όλα για τα λεφτά»


Όλο το πετρέλαιο έχει καθαριστεί ή έχει εξατμιστεί από τα νερά του Κόλπου του Μεξικού –ή σχεδόν όλο- ενώ η ίδια η διαρροή φαίνεται να έχει γίνει ανάμνηση: κάτι που μας καθήλωσε για μήνες, αλλά που τώρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα επεισόδιο του Newsroom. (Σημείωση: Η αμνησία δεν μπορεί να ισχύει για τους κατοίκους του Κόλπου). Το νομικό χάος σχετικά με τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ, ωστόσο, εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να καθαριστεί.
Παρόλα αυτά, ένα μεγάλο βήμα ελήφθη στις 15 Νοεμβρίου για την επίλυση των νομικών προβλημάτων σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα της BP, όταν ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και άλλες πληρωμές προς την κυβέρνηση και ότι θα δηλώσει ένοχη σε 14 ποινικές κατηγορίες που συνδέονται με το δυστύχημα του 2010 που είχε ως αποτέλεσμα περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου να διαρρεύσουν στον Κόλπο, καθώς να σκοτωθούν 11 μέλη του πληρώματος που ήταν επάνω στην μοιραία εξέδρα Deepwater Horizon. Είναι το μεγαλύτερο ποσό για ποινικό αδίκημα στην ιστορία που επιβάλλεται σε εταιρεία.
Στον συμβιβασμό περιλαμβάνονται και 4 δις. δολάρια που σχετίζονται με τις ποινικές διώξεις, όπως τα ψέματα προς το κοινό σχετικά με το μέγεθος της διαρροής, καθώς και 525 εκατ. δολάρια για τις ρυθμιστικές αρχές ασφαλείας. Η BP θα δηλώσει επίσης ένοχη σε 11 κατηγορίες κακουργήματος για ανάρμοστη συμπεριφορά ή αμέλεια που συνδέονται με τους θανάτους των μελών του πληρώματος. Και θα υπάρξουν πραγματικές ποινικές διώξεις ενάντια σε αληθινά άτομα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταθέσουν μηνύσεις ανθρωποκτονίας κατά των δύο κορυφαίων ανδρών της εταιρείας BP πάνω στην εξέδρα Deepwater Horizon, καθώς και κατηγορίες για παρακώλυση των ερευνών ενάντια στον Ντέιβιντ Ρέινι, πρώην αντιπρόεδρο του τμήματος εξερεύνησης της BP, για την υποβολή ψευδών δηλώσεων σχετικά με το ρυθμό που το πετρέλαιο διέρρεε.
Ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, επικεφαλής της BP-που ανέλαβε μετά τον Τόνι Χέιγουαρντ- προσπάθησε να παρουσιάσει τον συμβιβασμό ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την εταιρεία, η οποία έχει δει την τιμή της μετοχής της να σέρνεται, εξαιτίας της νομικής αβεβαιότητας για τη διαρροή.
Είναι αλήθεια ότι ο διακανονισμός της Πέμπτης επιλύει και τις ποινικές και τις ασφαλιστικές αξιώσεις έναντι της BP, αλλά η εταιρεία δεν σταμάτησε ακόμα τις διαμάχες και μπορεί να χρειαστεί να δώσει περισσότερα δισεκατομμύρια από ομοσπονδιακές αστικές αξιώσεις και περιβαλλοντικές ζημιές.
Η σημαντικότερη από αυτές είναι τα πιθανά πρόστιμα από την παραβίαση της BP της Clean Water Act, η οποία χρεώνει τις εταιρείες πετρελαίου για κάθε βαρέλι αργού που θα  χυθεί. Πόσα τελικά θα μπορούσε να πληρώσει η BP θα εξαρτηθεί από το πόσο αμελής φάνηκε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της διαρροής. Αν η BP αποδειχθεί τι ήταν απλώς αμελής,  θα χρεωθεί με 1.100 δολάρια για κάθε βαρέλι που χύθηκε. Εάν διαπιστωθεί σοβαρή αμέλεια, ωστόσο, τα πρόστιμα αυξάνονται σε 4.300 δολάρια ανά βαρέλι που έχει διαρρεύσει. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ 5,4 δισ. δολ. και 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο η εταιρεία έχει ήδη δηλώσει ότι θα αγωνιστεί.
Η BP πιθανόν επίσης να αντιμετωπίσει μια μαζική, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ποινή πάνω στη διάταξη του νόμου περί ρύπανσης από πετρέλαιο, το οποίο θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να χρεώσει την εταιρεία με πάνω από 30 δισ. δολάρια για να διορθώσει τις ζημιές από την πετρελαιοκηλίδα. Ένα είδος διακανονισμού είναι πιο πιθανό, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα – στις ακτές του Κόλπου τα κράτη επιμένουν ότι η BP θα πρέπει να καταβάλει το πλήρες πρόστιμο, καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών πρέπει να πάνε στα κράτη του Κόλπου. (Υπάρχει ήδη νομοθεσία που θα στείλει το 80% των προστίμων που επιβάλλονται στο πλαίσιο της Clean Water Act στα κράτη του Κόλπου.) Ένας διακανονισμός, όμως, θα μπορούσε να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ελέγξει που καταλήγουν τα χρήματα.
Και ας μη γελιόμαστε, όλα γίνονται για τα χρήματα. Η BP μπορεί να πληρώσει το  μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία, αλλά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία έκανε τζίρο 5,4 δις  δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο μόνο, μάλλον δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσεις τους λογαριασμούς της. Πράγματι, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης -για τους επενδυτές ο διακανονισμός έφερε τη BP ένα βήμα πιο κοντά στο να είναι μια κανονική εταιρεία πετρελαίου και πάλι. Και με το αργό πετρέλαιο Brent πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι αυτή τη στιγμή, το να είναι μια κανονική εταιρεία πετρελαίου σημαίνει να είναι μια πολύ κερδοφόρα εταιρεία πετρελαίου. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη _αυτό είναι μόνο οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου