Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σειρήνες πολέμου στην Ιερουσαλήμ - Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα



Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Μέση Ανατολή καθώς με την σημερινή επίσκεψη του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, Χασίμ Καντίλ, στη Λωρίδα της Γάζας, δεν ηρέμησαν τα πνεύματα μεταξύ Χαμάς και Τελ Αβίβ. 

To απόγευμα της Παρασκευής  ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες στην Ιερουσαλήμ, ενώ μερικά λεπτά αργότερα, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πύραυλο Qassam προς την πόλη.

Πάντως, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας, Λούμπα Σάμρι, η ρουκέτα έπληξε μια μη κατοικημένη περιοχή του εβραϊκού οικισμού Γκους Ετζιόν στη Δυτική Όχθη, κοντά στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Είναι η πρώτη φορά στη ιστορία της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύρραξης που μια ρουκέτα πέφτει τόσο κοντά στην Ιερουσαλήμ, που βρίσκεται 65 χιλιόμετρα μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ευθύνη «για το πλήγμα εναντίον της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ με μια ρουκέτα» ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Νωρίτερα, οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο Τελ Αβίβ, και στη συνέχεια ακούστηκε ήχος έκρηξης, σύμφωνα με μαρτυρίες. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτα Qassam εναντίον της πόλης, ενώ η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι η ρουκέτα κατέληξε στη θάλασσα.

Το Ισραήλ, το οποίο είχε δεχθεί να εφαρμόσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός κατά την διάρκεια της τρίωρης επίσκεψης του Καντίλ, κατήγγειλε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν τήρησε την εκεχειρία συνεχίζοντας την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους.


Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ζήτησε την επιστράτευση 75.000 εφέδρων

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την άδεια να προχωρήσει στην επιστράτευση 75.000 εφέδρων εν μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι η άδεια που ζήτησε προοιωνίζεται την διεξαγωγή χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπαράκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου την άδεια να προχωρήσει στην επιστράτευση αφού παλαιστινιακές ρουκέτες εκτοξεύτηκαν με στόχο την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, σημείωσαν οι αναλυτές αυτοί μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αμέσως μετά την υποβολή του αιτήματος από τον Μπαράκ, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου τηλεφωνική επικοινωνία με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να γίνει εν τάχει η αναγκαία διαβούλευση, σύμφωνα με πρωθυπουργική ανακοίνωση, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι αποφάσισε να απαγορεύσει την κυκλοφορία πολιτικών οχημάτων σε τρεις κεντρικούς δρόμους που οδηγούν ή συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι ενδέχεται να συγκεντρώνονται στρατεύματα στην περιοχή.

Στους 28 οι νεκροί 

Ο συνολικός απολογισμός των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τις παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα αυξήθηκε στους 28 νεκρούς με τους θανάτους άλλων τεσσάρων Παλαιστινίων το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο νέος βομβαρδισμός αφορούσε τον καταυλισμό που βρίσκεται στην περιοχή Μαγάζι, στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας Γάζας. 



Ο Μπαν Γκι-μουν καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να «σταματήσουν αμέσως» τις εχθροπραξίες

Aπό την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Παρασκευή το Ισραήλ και τη Χαμάς να «σταματήσουν αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία στο ισραηλινό έδαφος και στις παλαιστινιακές περιοχές, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας είναι ιδιαίτερα θορυβημένος για τη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα και στο Ισραήλ και ανησυχεί βαθιά για το αυξανόμενο κόστος σε ζωές αμάχων», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι. «Οι επιθέσεις με ρουκέτες είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Το Ισραήλ πρέπει να ασκήσει την μέγιστη αυτοσυγκράτηση». Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν «σχεδιάζει να επισκεφθεί την περιφέρεια σύντομα».

Διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθνών έχουν πει ότι ο Μπαν πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Μπαν πρόκειται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα παλαιστινιακά εδάφη.




http://www.protothema.gr/world/article/?aid=237014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου