Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τι στήνει η Άγκυρα με τους Patriot στα τουρκοσυριακά σύνορα;


Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, με τις –άτυπες- ευχές του ΝΑΤΟ, στήνεται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και η εγκατάσταση αντιαεροπορικών συστοιχιών πυραύλων Patriot στο τουρκικό έδαφος. Ο κύριος στόχος, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, είναι να δημιουργηθεί μια «ουδέτερη ζώνη» εντός του συριακού εδάφους, η οποία δεν θα ελέγχεται από την Δαμασκό του Ασσαντ. Σε αυτή τη ζώνη θα εγκατασταθεί η «προσωρινή κυβέρνηση» των αντικαθεστωτικών, και πολύ πιθανώς σε πρώτη φάση δυνάμεις κομάντος του ΝΑΤΟ (από την Τουρκία και Δυτικές χώρες), που σταδιακά θα εξαναγκάσουν τον Ασσαντ σε πτώση.
Σήμερα, ως γνωστόν, η Δαμασκός, με αφορμή το τουρκικό αίτημα προς το ΝΑΤΟ για προμήθεια Patriot (η Γερμανία ήδη συμφώνησε), έκανε λόγο για «νέα πρόκληση». Να σημειωθεί ότι πρόσφατα στο Κατάρ πραγματοποιήθηκε διάσκεψη της συριακής αντιπολίτευσης. Εκεί, τόσο οι Δυτικές δυνάμεις, ΗΠΑ και Γαλλία, όσο και οι στυλοβάτες της συριακής αντιπολίτευσης, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, πίεσαν τους Σύριους να ξεπεράσουν τις μεγάλες πολιτικές, κοινοτικές, και θρησκευτικές διαφορές που διασπούν την αντιπολίτευση και να δημιουργήσουν μια «νέα, ενωμένη αντιπολίτευση».
Τα πράγματα στη συριακή κρίση, πάντως, περιέπλεξε ο σκληρός βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ, οπότε ήλθε στην επιφάνεια το Παλαιστινιακό ζήτημα, με αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα η Συρία. Άκρως σημαντικό είναι ότι πριν από τους βομβαρδισμούς, την Γάζα είχε επισκεφθεί ο εμίρης του Κατάρ. Η πλούσια σε ενεργειακούς πόρους χώρα, που βρίσκεται πίσω από πολλές «αραβικές επαναστάσεις» την τελευταία διετία, προσπαθεί να οικειοποιηθεί και την Παλαιστινιακή υπόθεση, ούτως ώστε να μπει στη γωνία το Ιράν, το οποίο στηρίζει την Χαμάς.
Τότε, η Άγκυρα, βλέποντας να χάνει την πρωτοκαθεδρία (που, ούτως ή άλλως ουδέποτε είχε, παρά το μακελειό στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά») στο Παλαιστινιακό από το Κατάρ, έσπευσε να δηλώσει ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Λωρίδα. Τελικώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά τώρα με τους βομβαρδισμούς, την ημέρα που εξαγγελλόταν από ΗΠΑ και Άραβες η εκεχειρία, επί τόπου βρέθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, με τους γνωστούς θεατρινισμούς του (Τύφλα να’ χει ο Ξανθόπουλος μπροστά στον Νταβούτογλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου