Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κυβερνοπάνκ και Internet στο νέο βιβλίο του Τζούλιαν Ασάνζ


Το νέο βιβλίο του Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι μανιφέστο, όπως γράφει στην εισαγωγή του. Το ολιγοσέλιδο βιβλίο με τίτλο «Cypherpunks: Freedom and the Future of the Internet» (Κυβερνοπάνκ: Ελευθερία και το μέλλον του Διαδικτύου), που μόλις κυκλοφόρησε, έχει ως στόχο να είναι αυτό που ο ιδρυτής του Wikileaks αποκαλεί «κραυγή ενός φύλακα μέσα στη νύχτα», προειδοποιώντας για επικείμενη απειλή στον πολιτισμό από «το πιο επικίνδυνο μέσο διευκόλυνσης του ολοκληρωτισμού που έχουμε δει ποτέ», το Διαδίκτυο.
Ο Ασάνζ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την πρόθεσή του να δημοσιεύσει το βιβλίο, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε στις αρχές του έτους με τρεις ακόμα «αιχμηρούς στοχαστές» στο Διαδίκτυο και μεταδόθηκε στο ρωσικό κανάλι RT. Όμως στην εισαγωγή του, γραμμένη από το μικρό δωμάτιο στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο όπου είχε περιοριστεί για περισσότερους από πέντε μήνες, ο Ασάνζ περιγράφει για πρώτη φορά πώς βλέπει το πλαίσιο για τη δημοσίευσή της.
Δεν είναι μια αισιόδοξη εκτίμηση: χάρη στην «παγκόσμια βιομηχανία επιτήρησης» και τα κράτη που επιδιώκουν να ελέγξουν το Δίκτυο, γράφει, «μέσα σε λίγα χρόνια, ο παγκόσμιος πολιτισμός θα είναι μια μεταμοντέρνα δυστοπία επιτήρησης, από την οποία η διαφυγή για όλους και δη για τα πιο ειδικευμένα άτομα, θα είναι αδύνατη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να βρισκόμαστε ήδη σε αυτό το σημείο». Ο Ασάνζ ζήτησε πολιτικό άσυλο από τον Ισημερινό στις 19 Ιουνίου, προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται κατηγορούμενος για υποτιθέμενα σεξουαλικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού.
Έχει πει ότι φοβάται και την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου μια μεγάλη κριτική επιτροπή έχει συγκληθεί για να εξετάσει το Wikileaks, για τη δημοσίευση διπλωματικών εγγράφων των ΗΠΑ. Το αίτημά του έγινε αργότερα δεκτό από το Εκουαδόρ, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να μείνει μέσα στην πρεσβεία για «δύο αιώνες», αν είναι απαραίτητο. Η Βρετανία έχει πει ότι αν προσπαθήσει να φύγει θα πρέπει να συλληφθεί και να εκδοθεί στη Σουηδία, αλλά ότι θα εμποδίσει οποιοδήποτε αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ εάν ο Ασάνζ ενδέχεται να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.
Οι εμπειρίες του έχουν επηρεάσει την κοσμοθεωρία του, όπως παραδέχεται ο Ασάνζ στην εισαγωγή του. «Ενώ πολλοί συγγραφείς έχουν εξετάσει τι σημαίνει το Διαδίκτυο για τον παγκόσμιο πολιτισμό, κάνουν λάθος … Κάνουν λάθος γιατί δεν έχουν συναντήσει ποτέ τον εχθρό… Εμείς συναντήσαμε τον εχθρό».
Ο Jeremie Zimmermann, συν-ιδρυτής και εκπρόσωπος της γαλλικής ομάδας  υπεράσπισης πολιτών La Quadrature du Net και συν-συγγραφέας του βιβλίου, δήλωσε στον Guardian, όταν ανακοινώθηκε η έκδοσή του, ότι θα καλύψει «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την επιτήρηση ως την προστασία των δεδομένων, από την εταιρική πολιτική επιρροή ως τη συμμετοχή των πολιτών και τη δράση, από τη διαφάνεια ως τη λογοδοσία, από το φιλελευθερισμό ως τον αναρχισμό, από την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων ως τον πολιτισμό, από τη δολοφονία ρομπότ ως την παρουσίαση εγκληματικών σκηνών που απεικονίζουν κακοποίηση παιδιών (παιδικό πορνό)».
Επίσης, το βιβλίο συνυπογράφουν οι Jacob Appelbaum, εμπειρογνώμονας ασφάλειας των υπολογιστών από τις ΗΠΑ, και ο Andy Müller-Maguhn, ο κορυφαίος γερμανός χάκερ.
Ο Zimmermann είπε ότι είχε επιμείνει σε ένα μπουκάλι ουίσκι και πούρα στη συνάντηση των τεσσάρων, ώστε να γίνει η συζήτηση πιο «ρευστή», ζεστή και φιλική.
Πυθία  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου