Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η Γαλλία στηρίζει την Παλαιστίνη στον ΟΗΕ


Θετικά θα ανταποκριθεί η Γαλλία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη ως προς την αναβάθμιση της Παλαιστίνης στη θέση του «μη μέλους κράτους παρατηρητή». Σε δήλωσή του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς σημειώνει πως η Γαλλία ανέκαθεν στήριζε την προοπτική ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ως μοναδικό όρο ο κ. Φαμπιούς θέτει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Η Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι η πρώτη «σημαντική» ευρωπαϊκή χώρα που δηλώνει ότι στηρίζει την προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους. Και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, με τις τεταμένες σχέσεις Ισραήλ- Παλαιστίνης και τον Ομπάμα να έχει εκλεγεί μόλις στη νέα θητεία του.
Η Γερμανία έχει ήδη δηλώσει πως πρόκειται να ψηφίσει κατά. Η Βρετανία δήλωσε μέσω του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη Μαρκ          Λάιαλ Γκραντ πως δεν έχει ακόμα λάβει την τελική της απόφαση –αν και θεωρεί ότι το αίτημα της Παλαιστίνης είναι πρόωρο.
Η ψηφοφορία της Πέμπτης πραγματοποιείται κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Η πρόταση πιθανότατα θα υπερψηφιστεί με πλειοψηφία που θα υπερβαίνει κατά πολύ τα απαιτούμενα δύο τρίτα των 193 μελών της Συνέλευσης.
Μία τέτοια επιτυχία θα συνιστά την πρώτη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, έπειτα από την αποτυχία μίας παρόμοιας προσπάθειας μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2011, όταν οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναγνώριση και υπονόησαν άσκηση βέτο. Η αναβάθμιση θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης και να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρότι η διαδικασία δεν θα είναι ούτε αυτόματη ούτε εγγυημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου