Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Οσονούπω κρίση στη γερμανική βιομηχανία


«Αρχίζουν τα σημάδια κάμψης της γερμανικής βιομηχανίας;» αναρωτιούνται κάποιοι αναλυτές. Όπως και να ‘χει πάντως, μία νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας δείχνει ότι οι  επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν απαισιόδοξα το μέλλον. Υπό τον φόβο της κρίσης χρέους, πολλές βιομηχανίες σκοπεύουν να επενδύσουν λιγότερα το 2013 και να μειώσουν τον αριθμό των υπαλλήλων τους. Η δημοσκόπηση αφορούσε 2.300 γερμανικές εταιρείες. Μόνο το 20% εξ αυτών δήλωσε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2013.
«Εξαιτίας των μειωμένων εξαγωγών και της συνακόλουθης πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής, οι εταιρείες σε όλη τη χώρα γίνονται όλο και πιο προσεκτικές», αναφέρει το ινστιτούτο. Ο διευθυντής του Michael Hüther τόνισε ότι το γενικό επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται κάθε μήνα που περνά και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της και να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για την απασχόληση.
«Όσοι χαράζουν πολιτική θα πρέπει να αποφεύγουν τις αυξήσεις φόρων, να επενδύουν σε έργα υποδομών και να παρουσιάσουν ένα πειστικό πρόγραμμα για την ενέργεια καθώς η χώρα κινείται προς μια ευρύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» δήλωσε ο Hüther.  Σε προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου, το φθινόπωρο,  μόνο το 24% ανέμενε  αύξηση του επιπέδου παραγωγής το 2013, ενώ η πλειοψηφία προέβλεπε ότι η γερμανική οικονομία θα λιμνάσει κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του επόμενου έτους. «Εκτιμούμε ακόμα χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος, δεδομένη της κρίσης χρέους και της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας», δήλωσε ο Hüther. «Αλλά δεν περιμένω ότι θα διολισθήσουμε σε ύφεση, αν και ο τομέας της μεταποίησης μπορεί να έρθει αρκετά κοντά σε αυτό».
Λόγω του μεγέθους της οικονομικής αβεβαιότητας, οι γερμανικές εταιρείες δεν πραγματοποίησαν μεγάλες επενδύσεις το 2013. Σχεδόν το 28% σκοπεύει να μειώσει τις δαπάνες σε σύγκριση με το ποσοστό του τρέχοντος έτους, αναφέρει η μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου