Βήμα βήμα το χρονικό της ντροπής. Σήμερα άνοιξε μία Κερκόπορτα στην Κύπρο που δεν θα κλείσει. Υπόλογοι τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΔΗΣΥ.
Πόσο κοστίζει ρε παιδιά μία γενοκτονία; Πως αιτιολογείται μία Εθνοκάθαρση; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ηθική ούτε ιδεολογική κάλυψη για Εθνοκαθάρσεις. Μόνο ο ναζισμός και το χρήμα είναι τα κίνητρα αυτών που τελούν και αυτών που λησμονούν. Εσείς ποιό από τα δύο υπηρετείτε;
ΚΥΡΙΑΚΗ – 31/01/2010
20:00 - Με καθυστέρηση έφτασε ψες στην Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Σε μια λιτή του δήλωση στο χώρο του αεροδρομίου, ανέφερε μεταξύ άλλων την υποστήριξη του στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, επιθυμώντας βέβαια να διασκεδάσει τις εύλογες και εύστοχες ανησυχίες και παρατηρήσεις όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΑΚΕΛ.
Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο, χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις, κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον περίμεναν οι αρχηγοί των κομμάτων, η διαπραγματευτική ομάδα της πλευράς μας και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
20:40 - Μετά την υποδοχή του Μπαν Κι Μουν στο Προεδρικό και προτού παρατεθεί το δείπνο προς τιμήν του, σε πρόποση του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμησή του για την κατανόηση των Ηνωμένων Εθνών, ότι πρόκειται για διαδικασία που ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους,υποβαθμίζοντας και πάλι το κυπριακό, ένα διεθνές πρόβλημα, σε πρόβλημα διακοινοτικό. Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, παρόλο που ο ίδιος αποδεχόμενος την εκ περιτροπής προεδρία, το συνεταιρισμό και την παραμονή 50.000 εποίκων, τα δικαιολογούσε ως δεσμεύσεις προηγούμενων Προέδρων από τις οποίες δεν μπορεί να ξεφύγει η πλευρά μας. Αγνοεί φυσικά ότι όλες αυτές οι “δεσμεύσεις” των προηγούμενων Προέδρων, συμπεριλαμβάνονταν στο όλο (Σχέδιο Ανάν), το οποίο απορρίφθηκε από τον κυπριακό λαό. Ο Μπαν Κι Μουν στην πρόποση του, κινήθηκε στα ίδια μήκη κύματος, με τη δήλωση του στο αεροδρόμιο, ζητώντας ευελιξία και συμβιβασμό.
* Σημειώνουμε ότι την ίδια ώρα που ο ΓΓ του ΟΗΕ έφθανε στην Κύπρο, ο Πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης, δήλωνε από την Άγκυρα ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί μόνο με πενταμερή διάσκεψη. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι σε επικοινωνία που είχε με τον αρθρογράφο της Χαραυγής Γκόρντον Μπράουν, συμφώνησαν ότι θα κινηθούν μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΕΥΤΕΡΑ – 01/02/2010
10:00 - Νωρίς το πρωί ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ειρηνευτικής δύναμης και σε εκδήλωση στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, προχώρησε σεεξαγγελία της έναρξης της δεύτερης φάσης των επιδιορθωτικών έργων σε κτίρια της περιοχής.
Όπως αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του ΓΓ στην Κύπρο, στις 11:30 θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς, στην οικία του. Μετά τη συνάντηση ο Ταλάτ θα παρέθετε γεύμα προς τιμήν του ΓΓ.
10:30 - Μία ώρα περίπου πριν την άφιξη του Μπαν Κι Μουν, στο χώρο που βρίσκονται η οικία του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων καθώς επίσης και το κτίριο που ονομάζει το ψευδοκράτος “Προεδρικό”, οι προθέσεις τους έγιναν φανερές.
Η εικόνα του απλωμένου κόκκινου χαλιού έξω από το λεγόμενο “Προεδρικό”, επιβεβαίωνε τις ανησυχίες και τις προβλέψεις του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ, περί προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους με έμμεση αναγνώριση του.
Η προκλητικότητα τους, διεμήνυσε στο συνεργείο του ΡΙΚ ότι θα απαγορευόταν η λήψη οποιονδήποτε πλάνων. Τα πλάνα θα έπαιρνε συνεργείο του παράνομου Μπαϋράκ, τα οποία στη συνέχεια θα δοθούν σε όποιο κανάλι επιθυμεί να τα αναπαράγαγει. Με τα πιθανώς λογοκριμένα πλάνα του Μπαϋράκ, η τουρκοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να πετύχει και την έμμεση νομιμοποίηση της λειτουργίας του παράνομου σταθμού.
11:30 - Με την άφιξη του ΓΓ στο χώρο, η αναβάθμιση του ψευδοκράτους πήρε σάρκα και οστά. Ο Μπαν Κι Μουν παραβίασε το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του, παρεκτράπηκε από τα ψηφίσματα του ίδιου του οργανισμού που εκπροσωπεί και πλήττοντας το κύρος του ΟΗΕ, για πρώτη φορά στην ιστορία μας αλλά και αυτή του οργανισμού, έγινε δεκτός από τον πολιτικό εκπρόσωπο του Αττίλα, στο λεγόμενο “Προεδρικό” του εισβολέα. Φωτογραφήθηκε κάτω από τα σύμβολα και τις σημαίες του ψευδοκράτους, ενός παράνομου μορφώματος το οποίο μέχρι τώρα δεν αναγνωριζόταν από τον οργανισμό. Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια, έχει τη δική της σημασιολογία. Αποτελεί έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και αναβάθμιση αυτού του διχοτομικού εγχειρήματος.
Αυτή η εκτροπή, που πλήττει τον μακροχρόνιο αντικατοχικό αγώνα του λαού μας, καταδικάστηκε έντονα από εκπροσώπους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ. Δυστυχώς όμως, όσοι εκπροσωπούν τους εφιάλτες του αντικατοχικού μας αγώνα, προσπάθησαν μάταια να υποβαθμίσουν αυτό το γεγονός.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος μαζί με άλλα στελέχη του ΔΗΣΑΚΕΛ,προεκλογικά έσκιζαν τα ιμάτια τους για επίσκεψη δύο Ιταλών ευρωβουλευτών και για ιδιωτική επίσκεψη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στα κατεχόμενα, κατηγορώντας τον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ότι αυτός ευθύνεται για την απομόνωση της ελληνοκυπριακής πλευράς και ότι αυτές οι επισκέψεις ήταν αποτέλεσμα της σκληρής του γραμμής στο κυπριακό, σήμερα υποβάθμισε τη σημασιολογία της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στα κατεχόμενα και τη συνάντηση του με τον Ταλάτ στο λεγόμενο “Προεδρικό” του Αττίλα.
Αμήχανοι οι εκπρόσωποι του ΔΗΣΑΚΕΛ, επέδειξαν την ευθυνοφοβία τους και δεν τόλμησαν να πουν ότι και ο σημερινός εξευτελισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί αποτέλεσμα της ευέλικτης πολιτικής που χειροκροτούν. Παρουσιάζονται ιδιαίτερα ψύχραιμοι, σε αντίθεση με τον εκνευρισμό που τους διακατείχε προεκλογικά. Αυτό αποδεικνύει κάτι που η Επιτροπή τόνισε πολλές φορές. Στόχος όλων των ΔΗΣΑΚΕΛικών, ήταν η απομάκρυνση του Τάσσου από την Προεδρία, για να μπορέσουν να επαναφέρουν και να επιβάλουν το επαίσχυντο σχέδιο Ανάν. Γιατίαν πραγματικά τους ανησυχούσαν αυτές
οι επισκέψεις στα κατεχόμενα, μετά τη σημερινή εκτροπή, θα έπρεπε να αυτοπυρποληθούν σε κάποια πλατεία.
Ποιος άραγε θα απαγορεύσει από τον οποιονδήποτε αρχηγό κράτους, να επισκεφθεί τα κατεχόμενα και να συνατηθεί με τον πολιτικό εκπρόσωπο του Αττίλα, στο λεγόμενο “Προεδρικό”, μετά την επίσκεψη του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ;
13:00 - Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, δεν πρέπει να διακοπούν λόγω της προεκλογικής εκστρατείας στα κατεχόμενα. Ο Ερντογάν αποδεικνύει ότι η Τουρκία έχει καθοριστικό ρόλο και ασκεί απόλυτο έλεγχο στο ψευδοκράτος της. Με αυτή την επικοινωνιακή στρατηγική δείχνει ότι επιθυμεί επίλυση του κυπριακού, με σκοπό να μην τις επιρριφθούν ευθύνες για το ορατό αδιέξοδο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρόλο που μπορεί να ξεσκεπάσει την αδιαλλαξία της Τουρκίας, με τις προτάσεις που υποβάλλει έμμεσα στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται να αδυνατεί να χαράξει μια σωστή επικοινωνιακή πολιτική.
13:30 - Αφού ολοκληρώθηκε το γεύμα, ο ΓΓ αναχώρησε από τα κατεχόμενα με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον περιμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια με την οποία να καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια του Μπαν Κι Μουν.
13:40 - Ο ΓΓ φθάνει στο Προεδρικό, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Χριστόφια.
14:35 - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστόφια – Μπαν Κι Μουν. Ο τελευταίος αναχώρησε από το Προεδρικό για να μεταβεί στην οικία Ζεριχούν. Με το πέρας της συνάντησης και υπό το βάρος των εντονότατων αντιδράσεων για την υπονομευτική ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος φέρει βαρύτατες ευθύνες για αυτό το γεγονός, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η επίσκεψη του ΓΓ στο “Προεδρικό” δεν έχει καμία πολιτική ερμηνεία. Με αυτή τη σύντομη, ανεπίσημη και χλιαρή δήλωση του Ντάουνερ, δεν πείστηκε κανένας. Είναι έμπειρος πολιτικός καιπροβαίνοντας σε αυτή την ενέργεια, γνώριζε εκ των προτέρων την πολιτική ερμηνεία.
14:40 - Ο Μάριος Καρογιάν από το επίσημο βήμα του Προέδρου της Βουλής, επέκρινε την ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ. Στόχος είπε δεν είναι η αντιπαράθεση με τον Μπαν Κι Μουν, αλλά με την παραβίαση των αρχών που ο οργανισμός είναι εντεταλμένος να εκπροσωπεί από τον ίδιο τον ΓΓ του και με τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους του ψευδοκράτους, ενός μορφώματος που ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει, μειώνεται η αμεροληψία του.
Ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από τον Μπαν Κι Μουν, λέγοντας ότι δεν μιλούμε για παίγνια, αλλά για τη διεθνή νομιμότητα και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να δηλώσει ότι δεν είναι συνεργός. Επιβεβαιώθηκε είπε, ότι σκοπός της επίσκεψης του στην Κύπρο ήταν η αναβάθμιση το ψευδοκράτους, αφού εξ’ αρχής δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας. Τέλος, ανακοίνωσε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας δε θα παραστεί στην αποψινή εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, ούτε σαν Πρόεδρος της Βουλής, ούτε εκπροσωπώντας το Δημοκρατικό Κόμμα.
14:45 - Ο Μπαν Κι Μουν φτάνει στην οικία Ζεριχούν, όπου και θα έχει κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον πολιτικό εκπρόσωπο του Αττίλα, τους οποίους φρόντισε να εξισώσει με τις σημερινές του ενέργειες.
Ο Αντώνης Κουταλιανός, εκ μέρους της ΕΔΕΚ, δήλωσε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μια πρωτοφανής ενέργεια, η οποία δεν παραβίασε απλά το επίσημο πρόγαμμα της επίσκεψης του ΓΓ, αλλά παραβίασε τις πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα 541 και 550 του οργανισμού. Κάλεσε τον Χριστόφια να αντιδράσει στην απαράδεκτη και υπονομευτική ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ. Ανακοίνωσε επίσης ότι εις ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης, η ΕΔΕΚ δεν θα εκπροσωπηθεί από κανέναν στην αποψινή εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.
Σε τηλεοπτική εκπομπή η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ιωάννα Παναγιώτου, επικρίνοντας έντονα την ενέργεια του ΓΓ του ΟΗΕ και καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους να ακροβατεί, ανακοίνωσε ότι ούτε το Κίνημα Οικολόγων θα εκπροσωπηθεί στην αποψινή εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.
15:00 - Ξεκινά η κοινή συνάντηση των δύο συντρόφων, με τον Μπαν Κι Μουν στην οικία Ζεριχούν.
15:55 - Το Ευρωπαϊκό Κόμμα καταδικάζει την απαράδεκτη ενέργεια του Μπαν Κι Μουν και των υπόλοιπων αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ανακοινώνει ότι ούτε το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα παραστεί στην αποψινή εκδήλωση και παράλληλα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να πράξουν το ίδιο.
16:20 - Ανακοίνωση της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο:
Καταδικάζουμε έντονα, τη σημερινήσυνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, με τον ηγέτη της τουρκοκυπριαής κοινότητας στο λεγόμενο «Προεδρικό». Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια, έχει ξεκάθαρη πολιτική ερμηνεία. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναγνωρίζει έμμεσα το ψευδοκράτος.Αυτή η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν:
- Παραβιάζει το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του στη Κύπρο
- Αποτελεί εκτροπή από τα ψηφίσματα 541 και 550 του ίδιου του οργανισμού που εκπροσωπεί
- Πλήττει το κύρος και την αμεροληψία του ΟΗΕ
- Αναβαθμίζει το διχοτομικό εγχείρημα
- Πλήττει τον μακροχρόνιο αντικατοχικό μας αγώνα
- Ξεσκεπάζει τον υπονομευτικό ρόλο όσων προσπαθούν μάταια να υποβαθμίσουν τη σημασιολογία της
- Εξευτελίζει την Κυπριακή Δημοκρατία
Χαιρετίζουμε την απόφαση όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην του ΔΗΣΑΚΕΛ, για να μην παραστούν στην αποψινή εκδήλωση. Καλούμε τον κυπριακό λαό να αποδείξει έμπρακτα την αντίδραση του στην υπονόμευση του κύρους και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζικοποιώντας το αποψινό πολιτικό μνημόσυνο του αειμνήστου μας Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.Ε.Α.Δ.Κ.
16:25 - Η κυβέρνηση, κατόπιν εορτής, με ανακοίνωση της αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εξέφρασε τη δυσφορία της κυπριακής κυβέρνησης για την επίσκεψη Μουν στο λεγόμενο “Προεδρικό”. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν πως δεν γνώριζαν τον τόπο της συνάντησης μέχρι την τελευταία στιγμή και ότι αιφνιδιάστηκαν.
Εμείς όμως τονίζουμε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και άλλοι αξιωματούχοι του οργανισμού, που πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα, γνώριζαν ποιο είναι το λεγόμενο “Προεδρικό” και μπορούσαν - όφειλαν - να παρέμβουν, για να αποτρέψουν τις τουρκοκυπριακές μεθοδεύσεις. Η απραξία και η απάθεια τους, αποδεικνύει ότι κάποιοι μεθόδευσαν αυτή τη συνάντηση στο συγκεκριμένο χώρο.
16:45 - Με ημίωρη καθυστέρηση ξεκινά η κοινή συνέντευξη τύπου, του εξευτελισμένου Χριστόφια, του περήφανου Ταλάτ και του διαδόχου του Ανάν, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
17:10 - Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη τύπου και όλοι αναχώρησαν για ξεκούραση, πριν την αποψινή εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθούν μόνο οι ευέλικτοι ΔΗΣΑΚΕΛικοί με τα αδέρφια τους και τον διάδοχο του Ανάν.
Η κοινή συνέντευξη τύπου, η οποία ξεκίνησε και τελείωσε με καππακωτές χειραψίες και χαμόγελα μεταξύ των δύο φίλων, περιείχε παρατηρήσεις του ΓΓ, κοινή δήλωση των δύο συντρόφων και ακολούθως δύο ερωτήσεις στον καθένα ξεχωριστά.
Ο Μπαν Κι Μουν προέβη σε μια γενική και ισορροπημένη αναφορά. Χαρακτήρισε την σημερινή μέρα εποικοδομητική. Ανέφερε ότι η Κύπρος χρειάζεται δέσμευση, όραμα και ευελιξία, στοιχεία τα οποία διαθέτουν οι δύο ηγέτες, που προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Τέλος τόνισε ότι η λύση θα είναι κυπριακή, δηλαδή από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους.
Από την αναφορά του, φαίνεται ότι δεν ενημερώθηκε για τις τελευταίες διχοτομικές προτάσεις που κατέθεσε ο Ταλάτ. Σε αντίθετη περίπτωση δε θα μιλούσε για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Για την επιμονή στην κυπριακή λύση, αποκλειστική ευθύνη φέρει ο Δημήτρης Χριστόφιας που υποβάθμισε ένα διεθνές πρόβλημα σε διακοινοτικό.
Ο Μπαν Κι Μουν ανέγνωσε την κοινή δήλωση τύπου των δύο ηγετών, στην οποία ανφερόταν ότι οι δύο ηγέτες έχουν καταβάλει προσπάθειες για όλα τα κεφάλαια, αλλά έχουν δουλέψει σκληρά για να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνηση. Πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν λύση γρήγορα και ότι η λύση θα λάβει υπόψιν τα νόμιμα δικαιώματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων. Τόνισαν επίσης την αρχή ότι τίποτα δε θεωρείται συμφωνημένο εάν δε συμφωνηθεί το όλο.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, πρέπει να τεκμηριώσει τα περί σημαντικής προόδου, δεδομένων των απαράδεκτων προτάσεων Ταλάτ για το συγκεκριμένο κεφάλαιο και να σταματήσει επιτέλους ναψεύδεται για την τήρηση της προαναφερθείσας αρχής, η οποία αναιρέθηκε μετά τις προτάσεις του για εκ περιτροπής προεδρία, συνεταιρισμό και παραμονή εποίκων. Όσον αφορά τα νόμιμα δικαιώματα, αυτά παραβιάζονται από την πρόταση Χριστόφια για στάθμιση της ψήφου των ελληνοκυπρίων.
Η πρώτη ερώτηση στο Δημήτρη Χριστόφια έγινε από τη δημοσιογράφο του ΡΙΚ. Τον ρώτησε εάν έχει ζητήσει από τον ΓΓ να στείλει το μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για να επιτευχθεί η επίλυση του κυπριακού.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση και από τις δύο πλευρές και ότι χρειάζεται αλληλοκατανόηση για το συμφέρον της κοινής μας πατρίδας.
Η πρώτη ερώτηση στο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αφορούσε τις εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και εάν ενόψει αυτών μπορεί να αντικρύσει τους τουρκοκύπριους στα μάτια και να τους διαβεβαιώσει ότι θα επιτευχθεί λύση.
Ο Ταλάτ εξέφρασε την ικανοποίηση του από την πρόοδο λέγοντας ότι από την αφετηρία που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις τώρα βρίσκονται πιο κοντά. Δεν θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λιγότερο σημαντικές από τις εκλογές και ελπίζει ότι αυτές δεν θα διακοπούν επειδή όπως τόνισε, χρειαζόμαστε γρήγορα λύση.
Η πρόοδος στην οποία αναφέρεται ο Ταλάτ είναι ανεξήγητη, από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μέχρι σήμερα. Ταυτίστηκε με τη θέση Ερντογάν, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι οι προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι απλά δεν αποσκοπούν σε γρήγορη λύση, αλλά αντιθέτως θα μας οδηγήσουν στην καθόλου λύση. Εκτός βέβαια, εάν αυτός είναι ο σκοπός του.
Η δεύτερη ερώτηση στο Δημήτρη Χριστόφια, υποβλήθηκε από τον Κώστα Γενάρη (τυχαία;) και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε εύκολα στα υπόλοιπα κεφάλαια.
Ο Χριστόφιας δήλωσε ότι θα πρέπει να ανταλλάξουν απόψεις, να διαπραγματευτούν με τον Ταλάτ, αλλά υπάρχουν όπως είπε και οι εγγυήτριες δυνάμεις οι οποίες πρέπει να λάβουν αποφάσεις. Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις παρά τις εκλογές, με την ελπίδα ότι τίποτα δε θα βρεθεί στο δρόμο τους.
Με τη δήλωση του αυτή ξεκαθάρισε την ανεπάρκεια της κυπριακής λύσης την οποία διαφημίζει, αφού τα σημαντικότερα θέματα εξαρτώνται από τα στρατεύματα της κατοχικής Τουρκίας και τις βάσεις της Βρετανίας. Ελπίζουμε να το αντιληφθεί και ο ίδιος και να βρει τον τρόπο να δραπετεύσει από τις παγίδες που ο ίδιος έβαλε στον κυπριακό λαό.
Η δεύτερη ερώτηση στον Ταλάτ αφορούσε το κατά πόσον έχει ζητήσει βοήθεια από τον ΓΓ του ΟΗΕ και εάν ναι, τότε ποια είναι αυτή.
Ο Ταλάτ ανέφερε ότι ζήτησε περισσότερη βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη, για να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για επιτάχυνση της λύσης. Τόνισε ότι ο ΟΗΕ έχει πολύ δυνατό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με το φίλο του Δημήτρη. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ΓΓ για την επίσκεψη του και είπε ότι θα πρέπει να αποδεικτεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εποικοδομητικές.
Η δήλωση του αυτή, φαίνεται να επιβεβαιώνει ανησυχίες του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρη Συλλούρη, ότι ο Μπαν Κι Μουν ήρθε στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης από τον Ταλάτ, αλλιώς δε θα εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψη. Η ανάγκη να αποδεικτεί ότι οι συνομιλίες είναι εποικοδομητικές, αφήνει υπόνοιες ότι η επίσκεψη του ΓΓ στην Κύπρο έγινε για να βοηθήσει τον Ταλάτ στις εκλογές του Απριλίου, αφού ως γνωστόν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να γίνει, αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου