Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Συμφωνία για τον αγωγό Trans-Anatolian

Η PΩΣIA, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν αναλαμβάνουν να τροφοδοτήσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον αγωγό πετρελαίου Trans-Anatolian, ο οποίος θα συνδέσει τις τουρκικές ακτές στον Εύξεινο Πόντο με το λιμάνι της Τουρκίας στη Μεσόγειο, Τσεϊχάν. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.
Η Αγκυρα αναμένει να υπογράψει τη συμφωνία με το Μπακού ώστε να εξασφαλίσει την αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνίας σε θέματα τιμολόγησης και λόγω διπλωματικών προστριβών σχετικά με την Αρμενία.

Στην κατασκευή του αγωγού Trans - Anatolian μήκους 550 χιλιομέτρων και αξίας 4 δισ. δολαρίων, μετέχουν ο τουρκικός όμιλος Calik και η ιταλική Eni SpA. Θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως, τα οποία θα μεταφέρονται από τη Σαμσούντα στο Τσεϊχάν, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ρωσικό μονοπώλιο διαχείρισης αγωγών Trasneft ανακοίνωσε ότι ρωσικές εταιρίες ενδέχεται συμμετάσχουν στον Trans-Anatolian Pipeline ενώ η κρατική Rosneft, η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία, είχε συμφωνήσει τον Οκτώβριο να τροφοδοτήσει με δικό της πετρέλαιο τον εν λόγω αγωγό.

Πηγή: Express.gr


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/trans-anatolian.html#ixzz0ags8fGrc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου