Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τους στρατηγούς και το βαθύ κράτος

Σε θέση ισχύος ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μ. Αρίντς από ομάδα στρατιωτικών. Συλλήψεις 8 αξιωματικών και έρευνα σε κτίρια του στρατού.
Με το Κουρδικό να «σιγοκαίει» το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί δυναμικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον στρατό και τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, Αχμέτ Ντογάν, ώστε να παραμερίσει δύο σημαντικά εμπόδια ως τις εκλογές του Ιουλίου 2011.
Ενδεικτική για τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι η παραίτηση -κατ άλλους διαγραφή με συνοπτικές διαδικασίες- του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Φεϊζί Ισμπασαράν, που κατήγγειλε ότι κύκλοι της αστυνομίας προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις σχέσεις κυβέρνησης - στρατού. Γι αυτή τη δήλωση, που έγινε το Σάββατο, ο Ισμπασαράν είπε ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του. Κατέστησε μάλιστα «προσωπικά υπεύθυνο τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για οτιδήποτε του συμβεί»! Μαζί του συμφώνησε πάντως ο αρθρογράφος της Ραντικάλ, Μουράτ Γετκίν, κάνοντας λόγο για «βίαιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε δύο συμπλέγματα εξουσίας: αστυνομία/ φιλοϊσλαμιστές δικαστές από τη μία πλευρά και σε στρατό/μυστικές υπηρεσίες από την άλλη».
Ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς
Το σίγουρο είναι πως ο Ερντογάν σκοπεύει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την αποκάλυψη για σχέδιο δολοφονίας από ομάδα στρατιωτικών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ενός σκληρού παραδοσιακού ισλαμιστή «μη αποδεκτού» από το κεμαλικό κατεστημένο.
Αγκυρα
Τουλάχιστον οκτώ αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων συνελήφθησαν το Σάββατο στην Αγκυρα γι αυτή την υπόθεση, που σοβεί από τις 19 Δεκεμβρίου. Τότε προσήχθησαν για πρώτη φορά δύο αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, που εντοπίστηκαν από τον φρουρό του Αρίντς να κάνουν περίεργες βόλτες γύρω από το σπίτι του. Το επιτελείο ισχυρίστηκε αρχικά ότι οι δύο στρατιωτικοί παρακολουθούσαν κάποιον συνάδελφό τους ύποπτο για «διαρροές πληροφοριών». Ομως ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης το εξέλαβε ως «έμμεση ομολογία του στρατού ότι σχεδιαζόταν η δολοφονία του»!
Βαρύ χαστούκι στο κύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υπήρξε και η διεξαγωγή (τόσο χτες όσο και προχτές) πολύωρης έρευνας σε στρατιωτικά κτίρια από πολιτικούς εισαγγελείς και αστυνομικούς, για πρώτη φορά από συστάσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας! Ως τώρα μόνο η στρατιωτική δικαιοσύνη είχε πρόσβαση σε τέτοια άβατα. Μάλιστα στη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης παραλίγο να υπάρξει συμπλοκή, αφού οι φρουροί εμπόδισαν τους αστυνομικούς να μπουν στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Στρατολογίας των Ειδικών Δυνάμεων. Τους άφησαν μόνο όταν έσπευσε επιτόπου και στρατιωτικός εισαγγελέας.
Από θέση ισχύος ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι υπάρχει ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησής του με τον στρατό, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κατηγορηθεί ένας ολόκληρος θεσμός για λάθη μεμονωμένων στελεχών του». Επισήμανε ακόμη ότι «κανείς δεν δικαιούται να βλάπτει την ειρήνη στη χώρα με φήμες και ισχυρισμούς» και ότι «κανείς δεν επωφελείται από την ανάδειξη υποτιθέμενων διενέξεων ανάμεσα σε κρατικά όργανα». Κατέληξε ωστόσο με νόημα πως όλες οι καταγγελίες θα διερευνηθούν.
Νωρίτερα συνομιλούσε επί 4 σχεδόν ώρες στο γραφείο του με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Ιλκέρ Μπασμπούγ, και τον αρχηγό του στρατού ξηράς, Ισίκ Κοσανέρ, χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις. Την ίδια μέρα η ιστοσελίδα του επιτελείου ανακοίνωσε χωρίς αντιδράσεις τη σύλληψη των 8 αξιωματικών για τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης (ο οποίος είναι μεταξύ άλλων σθεναρός υποστηρικτής της μαντίλας σε δημόσιους χώρους και της αναβάθμισης των θεολογικών σχολών σε ΑΕΙ).
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου