Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν


Το κοινοβούλιο του Σουδάν στο Χαρτούμ ψήφισε νόμο προετοιμάζοντας ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν.
To κοινοβούλιο του Σουδάν ψήφισε σήμερα ένα πολυσυζητημένο και από μακρού αναμενόμενο νόμο προετοιμάζοντας τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του νότιου πετρελαιοπαραγωγικού τμήματος της χώρας.
Ο νόμος ψηφίστηκε παρά το γεγονός ότι μέλη του σώματος από το νότιο Σουδάν μποϊκοτάρισαν τη σύνοδο εξαιτίας μίας διένεξης σχετικά με τα δικαιώματα ψήφου αυτών που διαμένουν στο Νότιο Σουδάν.
«Τελικά, εγκρίναμε αυτόν τον νόμο», είπε ο Αχμεντ Ιμπραχήμ αλ-Ταχίρ,πρόεδρος του κοινοβουλίου και μέλος του Κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου του Βόρειου Σουδάν.
Ο σημερινός νόμος σηματοδοτεί το τέλος μηνών συζητήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των πρώην αντιπάλων στον εμφύλιο πόλεμο σχετικά με τους όρους της νομοθετικής ρύθμισης.
Σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην νομοθετική ρύθμιση η ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν θα αναγνωριστεί εάν το «Ναι» φθάσει στο 51%,υπό τον όρο ότι η συμμετοχή θα φθάσει στο 60%.
Ο εικοσαετής εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Βόρειου και Νότιου Σουδάν τερματίστηκε με την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας το 2005 που μεταξύ άλλων προβλέπει την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_3418.html#ixzz0aS4RQ8Zq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου