Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Ρωσία και Γεωργία ανοίγουν και πάλι τα χερσαία σύνορά τους

Σε συμφωνία για το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων τους κατέληξαν Ρωσία και Γεωργία τρία χρόνια μετά το κλείσιμό τους. Η γεωργιανή διπλωματία ανακοίνωσε ότι ανοίγει προσεχώς το συνοριακό φυλάκιο Βέρχνι Λαρς, το μοναδικό χερσαίο πέρασμα που δεν βρίσκεται στα εδάφη Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας.

«Η απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων ελήφθη» δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Νίνο Καλαντατζέ στους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι το συνοριακό πέρασμα Βέρχνι Λαρς, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Ιούλιο του 2006, πιθανώς θα ανοίξει το Μάρτιο του 2010.

Τη συνοριακή συμφωνία επιβεβαίωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Πρόκειται για το μοναδικό πέρασμα που δεν βρίσκεται στις αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τη σύρραξη του Αυγούστου του 2008 με τη Γεωργία -αφότου η κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι επιχείρησε ανακατάληψη της Νότιας Οσετίας προκαλώντας τη ρωσική επέμβαση.

Μετά τον πόλεμο τα ρωσικά στρατεύματα παρέμειναν στη Νότια Οσετία και το Κρεμλίνο προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της έτερης επαρχίας της Αμπχαζίας, αναλαμβάνοντας και τον έλεγχο των συνόρων τους.

Ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα της ΕΕ κατέληξε προσφάτως ότι η γεωργιανή επίθεση για την ανακατάληψη της αποσχισθείσας επαρχίας της Νότιας Οσετίας (κατ' εντολή του Μιχαήλ Σαακασβίλι) σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου των πέντε ημερών στον Καύκασο, αλλά προηγήθηκε μακρά περίοδος ρωσικών προκλήσεων και έντασης.

Την έκθεση ερμήνευσαν προς όφελός τους τους αμφότερες Μόσχα και Τιφλίδα.

Ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει καμία επαφή ανάμεσα στη Μόσχα και την Τιφλίδα μετά τον πόλεμο, και η απόφαση για το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος έχει ιδιαίτερη σημασία, ειδικά για τις οικογένειες Γεωργιανών και Ρώσων που χωρίστηκαν εξαιτίας της σύρραξης.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου