Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Συνέλαβαν δύο αξιωματικούς που παρακολουθούσαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ερντογάν

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία η υπόθεση δύο αξιωματικών του στρατού που συνελήφθησαν μπροστά από το σπίτι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, αφού προκύπτουν στοιχεία για παρακολούθησή του, αλλά και υπόνοιες για σχέδιο απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Πρόκειται για έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Αρίντς είναι στελέχη των «ειδικών δυνάμεων». Οι δύο αξιωματικοί συνελήφθησαν μέσα σε αυτοκίνητο, μπροστά στην κατοικία του Αρίντς, πριν από τέσσερις μέρες. Με τις αποκαλύψεις και τα στοιχεία που διαρρέουν, προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα. Κατ' αρχάς οι αξιωματικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και κρατούνται υπό περιορισμό, στο γενικό επιτελείο.

Ο Αρίντς, σε αποκλειστικές δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν χτες σε δύο τουρκικές εφημερίδες, αναφέρει ότι αμφότεροι έφεραν ταυτότητα του Γενικού Επιτελείου και ένας από αυτούς μία πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα. Ο Τούρκος πολιτικός είπε πως εύχεται «να είναι υπόθεση παρακολούθησης και όχι κάτι χειρότερο» .

Εχουν ήδη διαρρεύσει διάφορα στοιχεία από την ανάκριση των αξιωματικών. Σύμφωνα με ένα από αυτά, καθώς κρατούνταν στην ασφάλεια, ένας από αυτούς επιχείρησε να καταπιεί ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο έφερε τη διεύθυνση του Αρίντς. Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, βρέθηκε σχέδιο με τη διεύθυνση κατοικίας του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Αρίντς και διάφοροι φάκελοι σχετικοί με πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε εκδοθεί κάποια ανακοίνωση εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου.

Ο πρώην εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού και νυν αρθρογράφος της εφημερίδας «Ραντικάλ» Ακίφ Μπεκί, επικαλούμενος αξιόπιστες πηγές, έγραψε χθες ότι πρόκειται για υπόθεση παρακολούθησης που ενδεχομένως περιλαμβάνει και την συνακρόαση συνομιλιών του Αρίντς, τηλεφωνικών και μη.

Πολύ σοβαρή και ανησυχητική έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου