Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Οι προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της ΠΓΔΜ για το 2010

Κύρια προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της ΠΓΔΜ, για το 2010, θα αποτελέσει η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, κατά την παρουσίαση, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής της ΠΓΔΜ, των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2010.
Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι, για την επίτευξη του στόχου αυτού, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών αναφορικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης το 2009, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί οδηγήθηκαν σε θετικό, εν γένει, αποτέλεσμα: η χώρα, όπως είπε, έλαβε θετική Έκθεση Προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και σύσταση για ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ καταργήθηκε η χορήγηση των θεωρήσεων εισόδου σε χώρες της ζώνης Σένγκεν για τους πολίτες της ΠΓΔΜ.
Παρά το γεγονός ότι η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ δεν οδήγησε σε αντίστοιχη πολιτική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η χώρα έχει βρεθεί σε μια κρίσιμη φάση όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής της ενσωμάτωσης, τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα βρει έναν τρόπο να προτάξει το γενικό της συμφέρον, δηλαδή να βοηθήσει τις χώρες που το αξίζουν να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν την ενταξιακή τους πορεία. Η ΕΕ, καθώς και άλλοι διεθνείς εταίροι, έχουν επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και οικονομικούς πόρους προκειμένου να οδηγήσουν στο επιθυμητό σημείο την ενταξιακή πορεία της Μακεδονίας και ελπίζουμε ότι η Ισπανική Προεδρία σύντομα θα θέσει το ζήτημα της Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα".
Αναφορικά με τις δράσεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στον τομέα των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, ο κ. Μιλόσοσκι τόνισε ότι αυτές θα εστιαστούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών, τη συνεργασία σε έργα υποδομών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων στη βάση ενός αμοιβαίου σεβασμού, όπως υπογράμμισε.
"Η δέσμευση αυτή της κυβέρνησής μας έχει, ως τώρα, αποδειχθεί από πλήθος πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβειών", συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Αναφορικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 κατά τη διαδικασία της μη επίδοσης πρόσκλησης συμμετοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνησή της χώρας δεν σκοπεύει να αποσύρει την προσφυγή αυτή.
"Καταθέσαμε αυτή την προσφυγή για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και για τον σεβασμό της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις. Παρουσιάζουμε σοβαρά επιχειρήματα και πιστεύω ότι η διαδικασία στο Δικαστήριο της Χάγης θα συμβάλει στον σεβασμό της Συμφωνίας. Το σχέδιό μας είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί επιτυχώς", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της ΠΓΔΜ.

http://kostasxan.blogspot.com/2009/12/2010.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου