Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αναζητούν το εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών


Οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αυτοσχέδια πυρίτιδα για την κατασκευή των εκρηκτικών μηχανισμών μεταφερόταν στο σπίτι του Χαλανδρίου από άλλη γιάφκα

Εργαστήριο στο οποίο γινόταν η παρασκευή της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αναζητούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τις τελικές απαντήσεις που πήραν χτες από την Εγκληματολογική Υπηρεσία.

Οπως προέκυψε από την εργαστηριακή έρευνα, σε όλες τις περιπτώσεις η οργάνωση έχει χρησιμοποιήσει την ίδια εκρηκτική ύλη. Πρόκειται για αυτοσχέδια πυρίτιδα, που κατασκευάζεται με την ίδια λογική που φτιάχνεται το ANFO του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά με διαφορετικά υλικά και αναλογίες, γι αυτό και οι ζημιές που προκαλούσαν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν μικρές.


Η ίδια εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις με στόχους τρεις εκκλησίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, το περασμένο Πάσχα, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη, στα αστυνομικά τμήματα Πεντέλης και Σταυρούπολης και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακριβώς η ίδια ήταν στον έτοιμο εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε χύτρα που βρέθηκε στη γιάφκα του Χαλανδρίου και σε διάφορα σημεία διάσπαρτη στο ίδιο σπίτι, καθώς και στα υπολείμματα βόμβας που πέταξαν απ έξω σε κάδο απορριμμάτων.

Στοιχεία


Οπως λένε αστυνομικοί, στο σπίτι της οδού 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία κατασκευάζονταν εκρηκτικοί μηχανισμοί και αυτό προκύπτει από τα εξαρτήματα που βρέθηκαν, αλλά και μία ολόσωμη φόρμα και γάντια, που χρησιμοποιούσαν για να μην αφήνουν αποτυπώματα και γενετικό υλικό στις βόμβες που επρόκειτο να τοποθετήσουν. Μία τέτοια βόμβα ήταν και αυτή που βρέθηκε έτοιμη στη χύτρα, γιατί πάνω της δεν υπήρχε το παραμικρό ίχνος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Θεωρείται βέβαιο πάντως ότι η εκρηκτική ύλη έφτανε έτοιμη στο Χαλάνδρι, γι αυτό οι αρμόδιοι αξιωματικοί πιστεύουν ότι ο «χημικός» της οργάνωσης την κατασκεύαζε σε άλλη γιάφκα, που πιθανότατα χρησιμοποιούσε ο «κεντρικός πυρήνας» και στη συνέχεια εφοδίαζε με αυτή τις «ομάδες κρούσης».

Το ζητούμενο για την αστυνομία είναι αν αυτό το είδος της εκρηκτικής ύλης έχει χρησιμοποιηθεί μόνο από τους «Πυρήνες» ή και από άλλη οργάνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αντιτρομοκρατική υπέβαλε αίτημα στην Εγκληματολογική Υπηρεσία να διερευνήσει αν πρόκειται για την ίδια εκρηκτική ύλη που είχε η αυτοσχέδια βομβίδα που πέταξαν τα μέλη της Σέχτας Επαναστατών στις 17 Φεβρουαρίου έξω από το ALTER στο Περιστέρι, για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους μετά την επίθεση με πυροβολισμούς που πραγματοποίησαν.

Αυτό δείχνει την εμμονή των αστυνομικών σε πιθανή διασύνδεση της Σέχτας με τους «Πυρήνες».

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τη σύλληψη των έξι κατηγορουμένων που δεν έχουν συλληφθεί, συνεχίζονται «χαλαρά», αφού όπως λένε οι αστυνομικοί δεν μπορούν να ξεφύγουν, αλλά έχουν γίνει έρευνες στην επαρχία για την ανεύρεση άλλων ατόμων, προκειμένου να εξεταστούν, επειδή πιστεύεται ότι έχουν διαδραματίσει ρόλο στη δραστηριότητα των «Πυρήνων».

Σε ό,τι αφορά τις χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό που βρέθηκε προχτές στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης, έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία στην Αμεση Δράση, συνεχίζεται η έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια, αλλά έχει ξεκαθαριστεί ότι πρόκειται για κλεμμένο στρατιωτικό υλικό που δεν αξιολογείται ως κάτι σοβαρό από την Αντιτρομοκρατική.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
ktom@pegasus.gr




ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Συμπληρωματική δίωξη κατά των τεσσάρων

Συμπληρωματική ποινική δίωξη για τρομοκρατικές ενέργειες ασκήθηκε χθες σε βάρος των τεσσάρων νεαρών που φέρονται ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», είχαν συλληφθεί κατηγορούμενοι για την τοποθέτηση βόμβας στο διαμέρισμα της Λούκας Κατσέλη, στο Κολωνάκι, και απολογούνται σήμερα από το πρωί στην 32η τακτική ανακρίτρια.

Στο παρά πέντε της απολογίας τους, η τακτική ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης εναντίον των τεσσάρων κατηγορουμένων, που ήδη αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατοχή και κατασκευή βομβών, εκρήξεις, φθορές κ.λπ.
Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί αρχικάτην περασμένη Παρασκευή από την εισαγγελέα Ε. Ράικου και βασιζόταν στα μέχρι τότε ευρήματα της δικογραφίας αφορούσε κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του νόμου 187 για την εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν περιελάμβανε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νεότερα ευρήματα, τα οποία ούτε οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ούτε και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν μέχρι χθες το βράδυ, οδήγησαν την ανακρίτρια να ζητήσει να συμπληρωθούν οι αρχικές κατηγορίες, πριν προχωρήσει στη σύνταξη του κατηγορητηρίου, το οποίο θα δοθεί σήμερα στους τέσσερις συλληφθέντες.

Οι ίδιες κατηγορίες αφορούν και έξι ακόμη νεαρούς που φέρονται ως μέλη της ίδιας οργάνωσης και για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και παραμένουν ασύλληπτοι. Οι τέσσερις συλληφθέντες έχουν αρνηθεί ότι έχουν σχέση με τρομοκρατική δραστηριότητα και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας.

Μ. ΜΠΕΝΕΑ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Εντατικές έρευνες για το οπλοστάσιο του όρμου της Βουλιαγμένης

Στο «μικροσκόπιο» των λιμενικών αρχών έχουν μπει τα πυρομαχικά που «ψαρεύτηκαν» από τη θάλασσα στον όρμο της Βουλιαγμένης.

Κατά πληροφορίες, από την πρώτη εξέταση φαίνεται ότι τα περισσότερα από τα πυρομαχικά είναι πεπαλαιωμένα και γι αυτό εκτιμάται πως έχουν κλαπεί από κάποιο στρατόπεδο και αυτός, που τα είχε στην κατοχή του θέλησε να τα «ξεφορτωθεί».

Μάλιστα, φαίνεται ότι κινήθηκε βιαστικά και γι αυτό όλα βρέθηκαν σκόρπια στον βυθό και σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου, στην περιοχή Αγίου Νικολάου, σε απόσταση περίπου 5 - 6 μέτρων από την ακτή.

Στη διάρκεια της έρευνας που έκαναν προχτές όλη την ημέρα βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος, συγκέντρωσαν 4 πυροσωλήνες, 4 αμυντικές χειροβομβίδες, μία οπλοβομβίδα, έναν όλμο 60 χιλιοστών, μία καπνογόνα χειροβομβίδα, μία συσκευασία άκαπνης χειροβομβίδας, ένα μοχλό απελευθέρωσης χειροβομβίδας, 45 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένα αβολίδωτο φυσίγγιο και τέσσερις κάλυκες φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Ολα τα παραπάνω συγκεντρώθηκαν και φυλάσσονται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, ενώ για τις έρευνες ενημερώνεται διαρκώς και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., αν και κατά πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με υπόθεση τρομοκρατίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου