Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ αποστόμωσε τον πρόεδρων των Σκοπίων

Η διπλωματία είναι καλύτερα χωρίς τη Ντόρα

Η Ελλάδα, μέσω του μονίμου αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, απάντησε αμέσως στον ισχυρισμό που διατύπωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Σε γραπτή δήλωσή του, που αναμένεται να κυκλοφορήσει ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μητσιάλης αναφέρει:
«Θα ήθελα να θέσω την ακόλουθη δήλωση για εγγραφή ως απάντηση στην αναφορά που έκανε ο πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης στην 64η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το ψήφισμά του 817 (1993), συνέστησε και η Γενική Συνέλευση, με το ψήφισμά της A/RES/47/225, ημερομηνίας 27 Απριλίου του 1993, αποφάσισαν ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να αναφέρεται προσωρινά για όλους τους σκοπούς, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ως «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», εν αναμονή της διευθέτησης της διαφοράς που έχει προκύψει για το όνομα αυτού του κράτους.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας, με το ψήφισμα 845 (1993), κάλεσε «τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, για να καταλήξουν σε μια σύντομη επίλυση των υπολοίπων ζητημάτων».
Η Ελλάδα προσήλθε στις διμερείς διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το ψήφισμα 845 (1993) και την επακόλουθη Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία συνήφθη μεταξύ των δύο μερών, με καλή θέληση και πνεύμα συμβιβασμού, επιθυμώντας να συμβάλει στην επίτευξη μιας αποδεκτής λύσης για το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού Απεσταλμένου του.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έδειξε, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, παντελή αδιαφορία για την παραπάνω αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αδιάλλακτη θέση, κατά τη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγοντας έτσι οποιαδήποτε πρόοδο που οδηγεί σε μια φιλική διευθέτηση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Ακόμη και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, όπως συνέβη και σήμερα, η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το όνομα με το οποίο τα δύο κύρια όργανα του Οργανισμού αποφάσισαν ότι θα πρέπει να αναφέρεται προσωρινά για όλους τους σκοπούς, στο πλαίσιο του Ηνωμένων Εθνών, αλλά αντιθέτως, χρησιμοποιεί πάντα την ίδια ονομασία για την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Το Νοέμβριο του 2008, η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας άσκησε αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αυτό είναι μια άλλη προσπάθεια από την κυβέρνησή της για να εμποδίσει περαιτέρω και να καθυστερήσει τη διαδικασία για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομά της, παρά τις ανωτέρω συστάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και των διατάξεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Την ίδια στιγμή, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παραβιάζει συνεχώς το γράμμα και το πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός κλίματος καλών σχέσεων γειτονίας και κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, εν αναμονή της οριστικής διευθέτησης του θέματος της ονομασίας.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και στην ανάγκη για μια άμεση και αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος που θα λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο χωρών και επιλύοντας ένα πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την περιφερειακή σταθερότητα. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο αν καμία χώρα δεν προσπαθεί να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα για την χρήση της ονομασίας, μονοπωλώντας την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.
Δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι σ’ αυτή την προσπάθεια. Μια σύντομη λύση στο ζήτημα του ονόματος είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, καθώς και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 817 (1993) ορίζει σαφώς ότι το θέμα της ονομασίας «πρέπει να επιλυθεί προς το συμφέρον της διατήρησης των ειρηνικών σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή». Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ακολουθήσει μια τέτοια λύση».
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται, ανάμεσα στα θέματα που θα αναφερθεί, να είναι και το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Ομιλία Ιβάνοφ στον ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 64ης συνόδου της Γ.Σ,, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εμπόδισε την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας έτσι, όπως ισχυρίστηκε, την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια, η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιτέλεσε εντυπωσιακή πρόοδο η οποία αναγνωρίζεται από όλους και σήμερα αναμένει δικαίως την έναρξη των διαπραγματεύσεων εισδοχής στην ΕΕ. Έχει εκπληρώσει όλους τους προβλεπόμενους όρους για να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ και αποτελεί ενεργό και ένθερμο υποστηρικτή της περιφερειακής συνεργασίας, παραμένει δεσμευμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας και υποστηρίζει το διάλογο ως το εργαλείο-κλειδί για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα εστίασαν με συνέπεια στις δύο υψηλές στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, που είναι η ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Η χώρα είναι ολόψυχα δοσμένη στο να μοιράζεται και να συνεισφέρει στις ευρωατλαντικές αξίες και στο κοινό όραμα, που είναι η διεύρυνση της σταθερότητας και ασφάλειας στη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Στη συνέχεια, ο κ. Ιβάνοφ διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «οι ενέργειες των νοτίων γειτόνων μας, μας εμπόδισαν από το να γίνουμε υποψήφιο μέλος του ΝΑΤΟ, αντίθετα από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, με σκοπό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ειλικρινώς αφοσιωμένη στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών με τους νότιους γείτονές της μέσω του μηχανισμού που προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πιστεύει στο νόμο, στη δικαιοσύνη και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και παρά τον παραλογισμό της διαμάχης, ειλικρινώς ελπίζει ότι σύντομα θα αρθεί το μοναδικό εμπόδιο που της στερεί τη θέση που της αξίζει στην Ευρω-Ατλαντική οικογένεια. Παρά την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων των γειτόνων της - για την οποία έχει κατατεθεί αγωγή στο ΔΔΔ - η Δημοκρατία της Μακεδονίας, πιστεύοντας στη δύναμη του διαλόγου, συμμετέχει ενεργώς και εποικοδομητικώς στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της πΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα του θα συζητήσει «μόνο τα θέματα που προβλέπονται από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» και είναι έτοιμη, όπως υποστήριξε, «για ένα λογικό και δίκαιο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα αρνείται σε καμία περίπτωση την εθνική, πολιτισμική και γλωσσική ταυτότητά της».
Τέλος, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πιο κυρίαρχο δικαίωμα από εκείνο του αυτοπροσδιορισμού», εκφράζοντας την ελπίδα «η Ελληνική Δημοκρατία να εγκαταλείψει την πολιτική της να χρησιμοποιεί τη θέση ισχύος που έχει για να επηρεάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και να λάβει υπόψη το κέρδος από μια διαρκή σταθερότητα στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι με ειλικρινή και πραγματική θέληση και προετοιμασία μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση χωρίς νικητές και ηττημένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου