Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Πρωτοβουλία Γιούνκερ, Ρομπέι, Μπαρόζο και Ντράγκι για επίλυση της κρίσης


Η είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου είναι η “πρωτοβουλία των τεσσάρων” ήτοι των Γιούνκερ, Ρομπέι, Μπαρόζο και Ντράγκι για ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Το σχέδιο που θα κατατεθεί στη μίνι σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου στη Ρώμη αλλά θα κυρωθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο τέλος του μήνα, στοχεύει στα εξής:
- Η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.
- Η δημιουργία Πανευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες. Θα είναι μια υπερτραπεζική υπηρεσία ώστε να λύνονται άμεσα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα.
- Η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Το ίδιο θα ισχύει για θέματα περί της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ευρωζώνης. Δηλαδή, όλες οι χώρες θα έχουν κοινούς συντελεστές φορολόγησης, οι Έλληνες θα πληρώνουν τους ίδιους φόρους με τις άλλες χώρες.
- Τέλος, υπάρχει επεξεργασία σειράς προτάσεων, που άπτονται του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.
Το απόγευμα της Δευτέρας, Μέρκελ και Μπαρόζο θα συναντηθούν για να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις, ωστόσο, φαίνεται να έχουν συμφωνήσει  πως το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης και την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ.
Αν διαβάσει κανείς πίσω από το σχέδιο θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να ενοποιηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Όμως, για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης ή σκόπιμα να οδηγούν την ευρωζώνη στη διάλυση. Διότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι αυτό που λέμε «πυρηνικά όπλα» κατά της κρίσης. Είναι μέτρα που θα γίνουν σε βάθος χρόνου και δε δίνουν λύσεις σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και άλλες χώρες.
Αν δηλαδή κάνουν συνόδους κορυφής για να αποφασίσουν τι θα κάνουν στο μέλλον, τότε δε θα υπάρχει απλά μέλλον.
Οι ηγέτες της Ευρώπης με πρώτη τη Μέρκελ φαίνεται να φυγομαχούν απέναντι στην κρίση και να φέρνουν ένα σχέδιο που ναι μεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο δεν αποτελεί το φάρμακο άμεσης δράσης που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου