Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

“Χοντραίνει” το παιχνίδι Ρωσίας – Αμερικής με φόντο την ΑΟΖ


Τη στιγμή που σέρνεται διαρκώς το γαϊτάνι “έρχεται δεν έρχεται ο Πούτιν στο Άγιο Όρος το Πάσχα“, με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη, εντονότατες διεργασίες συντελούνται σε Αθήνα και Μόσχα γύρω από τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στην Αθήνα έφτασε χτες και θα φύγει σήμερα, ο Ιγκορ Γιουσούπωφ, σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων του Πούτιν και επικεφαλής της μεγάλης εταιρείας Energy.
Την ίδια στιγμή στη Μόσχα βρίσκεται ο επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Μητρόπουλος, όπου διεξάγει σειρά επαφών επίσης με αντικείμενο τις σχεδιαζόμενες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πάντως, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο κ.Γιουσούπωφ με μέλη του ΔΣ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κάποια εξ’ αυτών φέρονται να του είπαν ότι οι ρωσικές προτάσεις για την αγορά μετοχών της Δημόσιας Επιχειρήσης Φυσικού Αερίου είναι … προβληματικές. Κάτι που, εμμέσως πλήν σαφώς, σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στην εξαγορά.
Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ έχουν επιδείξει οι ρωσικές εταιρείες Energy, Gazprom και Syntez. Εντονότατη πάντως, είναι η φημολογίοα, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την είσοδο των Ρώσων στην Ελλάδα και ειδικά στο νευραλγικής σημασίας χώρο της ενέργειας.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα διεξάχθηκε η  τριμερής αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ, Ελλάδας και Ισραήλ «Noble Dina», με εικονικό εχθρό μια δύναμη που στο σενάριο της άσκησης έχει πολύ μεγάλες επιχειρησιακές ομοιότητες με τις τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις! Η άσκηση, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, ξεκίνησε από την αμερικανική βάση της Σούδας, πέρασε νότια από τη Μεγίστη και τις ακτές της Κύπρου και έφτασε έως τις ακτές του Ισραήλ. Στα σενάρια της άσκησης είχαν περιληφθεί ασκήσεις απόκρουσης επιθέσεων κατά εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου από «εχθρική δύναμη», ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), επιχειρήσεις αεροπορικής απαγόρευσης κ.λπ.
Διπλωματικές πηγές θεωρούν την άσκηση αυτή ως ένδειξη της επιθυμίας των ΗΠΑ να εμπλακούν άμεσα προς όφελός τους στο ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή. Και επισημαίνουν ότι αυτό ενοχλεί σαφώς την Μόσχα που μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι τάσσεται ενεργά στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή που διάφοροι αναλυτές υπερθεμάτιζαν την αξία της αμερικανικής συμμετοχής στην άσκηση ως επισφράγιση δήθεν της  ”τριμερούς ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, με εγγυήτρια δύναμη τις ΗΠΑ διά του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ” ο ίδιος ο Μόρνινγκσταρ αναγνώρισε δημοσίως στο συνέδριο του Economist ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τις έρευνες της Κύπρου για φυσικό αέριο. Και φυσικά η συμφωνία δεν υπογράφηκε ακόμα
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα είπε ότι «από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι», ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων», όμως «από τους πόρους που θα προκύψουν θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι». Η αναφορά αυτή ενισχύει τη θέση της Τουρκίας η οποία ισχυρίζεται ότι η Λευκωσία δεν έχει δικαίωμα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου χωρίς τη συμφωνία των Τουρκοκυπρίων.
Όμως ο Μόρνινγκσταρ δεν περιορίστηκε σε αυτό. Προχώρησε ακόμα περισσότερο, επιχειρώντας να προκαταλάβει τις όποιες συμφωνίες Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, λέγοντας ότι «οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα»!
Η αμερικανική παρέμβαση είναι λοιπόν περισσότερο από προφανής, όπως και η ενόχληση των Ρώσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου