Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η κρίση χρέους αφορά και τη Γερμανία


Χθές το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης  έκλεισε με πτώση 5.02%.
Σήμερα άνοιξε με  -3.20%
Προφανώς και  δεν ευθύνεται η  Ελλάδα.
 Μέχρι πρόσφατα η Γερμανία  συμπεριφερόταν με την αλαζονεία του ισχυρού. Λές και η κρίση δεν την αφορούσε!
Η Καγκελαρία έδινε οδηγίες για λιτότητα. Η σωτηρία βρίσκεται στη γερμανική πειθαρχία. Λες και οι χώρες που μείωναν το βιοτικό επίπεδο των λαών τους δεν ήταν καταναλωτές γερμανικών προϊόντων.
Η γερμανική κοινή γνώμη από την άλλη, καθοδηγούμενη  από τις υπερβολές των ταμπλοϊντς έβλεπε παντού κινδύνους  για τον Γερμανό φορολογούμενο. Πουθενά αλλού η Ελλάδα  δεν συκοφαντήθηκε τόσο αισχρά, όσο στη Γερμανία.
 Ακόμα και τώρα, πολλοί   νομίζουν ότι μας χαρίζουν τα λεφτά τους  για να την αράζουμε  στις παραλίες με  φραπέ και ούζο. Ενώ εκείνοι εργάζονται σκληρά.
 Ακόμα δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι μας δανείζουν και μάλιστα με τοκογλυφικά επιτόκια!
 Ότι μας πουλάνε πολύ ακριβή ….προστασία. Για …σωτηρία δεν είμαι βέβαιος.
Η Γερμανία έφτασε να πιστεύει ότι είναι τόσο ισχυρή, που τίποτα δεν την αγγίζει. Αρκεί οι άλλοι να ακολουθούν τις οδηγίες της!
Καιρός να καταλάβουν ότι και  η Γερμανική οικονομία λειτουργεί μέσα σ’ ένα  παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
 Αυτό που συμβαίνει γύρω τους αφορά!
Γιατί άμα πιάσει φωτιά το φτωχικό του γείτονα μπορεί να κινδυνεύσει και η δική σου πολυτελής έπαυλη, έστω και αν έχεις τα πιο σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης.
Ότι το ευρώ, αρέσει δεν αρέσει σε μερικούς, παραμένει κοινό νόμισμα. Και από το νόμισμα αυτό η χώρα που πρωτίστως εξήλθε κερδισμένη (γιατί σχεδιάστηκε με τους δικούς της όρους) ήταν η Γερμανία.
Και όταν το κοινό νόμισμα βάλλεται, πλήττονται όλοι, όχι μόνο οι αδύναμοι. Έστω και αν προσωρινά βόλευε τους Γερμανούς το υποτιμημένο ευρώ.
Μια δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με την υποβάθμιση των ΗΠΑ. Προφανώς και η Γερμανία δεν έχει τα προβλήματα χρέους που έχει η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη.
Όμως, αν η κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν αναχαιτιστεί στην Ιταλία, στα σοβαρά πιστεύουν οι Γερμανοί ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο;
Η Καγκελαρία, εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ευρωζώνης τόσο κοντόφθαλμα που εγείρει ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της. Διέπραξε το ένα λάθος μετά το άλλο.
Τώρα, εδώ που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα είτε θα κληθεί να πάρει γενναίες αποφάσεις, είτε θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί μέχρι η κρίση να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.
ΚΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου