Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τι σηματοδοτεί η ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στην Συρία

Τι σηματοδοτεί η ανάπτυξη των ρωσικών S-400 στην Συρία

Η Μόσχα στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι Ρώσοι θα μπορούν εύκολα να χτυπήσουν τουρκικούς στόχους - Πληροφορίες και για ενίσχυση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας ανοιχτά της Συρίας - Ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε στον Τσαβούσολγου ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν με «business as usual»

Σχεδόν δύο 24ωρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού που πετούσε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας η Άγκυρα και η Μόσχα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι Τούρκοι παραδέχθηκαν ότι κατέρριψαν το μαχητικό SU-24 αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο μερίδιο της ευθύνης για την θανάτωση ενός εκ των δύο Ρώσων πιλότων, προσπάθησαν όμως να διαβεβαιώσουν την Μόσχα ότι δεν έκαναν τίποτα κατά της Ρωσίας ισχυριζόμενοι ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Λαβρόφ έκανε σαφές στον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά την Τετάρτη ότι η Μόσχα δεν πείθεται από τις τουρκικές εξηγήσεις και ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν «business as usual».

Παραλλήλως, η Μόσχα και η Άγκυρα προέβησαν σε κινήσεις που παραπέμπουν σε πολεμική προπαρασκευή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν θέλει να ξεκινήσει πόλεμο με την Άγκυρα, χαρακτήρισε όμως την κατάρριψη του SU-24 προσχεδιασμένη προβοκάτσια. Με εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν και ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη ρωσική στρατιωτική βάση στη Λαττάκεια, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Τα S-400, με ακτίνα δράσης 250 μιλίων, στέλνουν το μήνυμα στην Άγκυρα ότι μόλις ενεργοποιηθούν οι Ρώσοι θα μπορούν εύκολα να χτυπήσουν τουρκικούς στόχους, εάν το αποφασίσουν και σε περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί περαιτέρω. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία στράφηκε αμέσως στο ΝΑΤΟ το οποίο της προσέφερε κάλυψη αναγνωρίζοντας το δικαίωμα της Άγκυρας να προστατεύει την ακεραιότητά της και τον εναέριο χώροο της. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι κάποιες από τις τουρκικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ρώσος πιλότος που διασώθηκε από ειδικές δυνάμεις των συριακών δυνάμεων του Άσαντ απέρριψε την επιχειρηματολογία της Άγκυρας ότι πριν την κατάρριψη το ρωσικό μαχητικό είχε προειδοποιηθεί τουλάχιστον 10 φόρες να απομακρυνθεί από τον τουρκικό εναέριο χώρο. Το ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασαν οι Τούρκοι ως προειδοποιητική κλήση προς τους Ρώσους χειριστές δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές και ο Λαβρόφ επικαλέστηκε τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά για να υποστηρίξει πως ακόμη κι αν το ρωσικό SU-24 παραβίασε για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, η κατάρριψη δεν δικαιολογείται.

http://www.protothema.gr/world/article/530708/ti-simatodotei-i-anaptuxi-ton-rosikon-s-400-stin-suria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου