Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Έφτασαν 741.838 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία και μετεγκαταστάθηκαν μόλις 116!

Εφτασαν 741.838 πρόσφυγες σε Ελλάδα και Ιταλία και μετεγκαταστάθηκαν μόλις 116!

Από αυτούς οι 86 έφυγαν από την Ιταλία και 30, σήμερα, από την Ελλάδα - Συνολικά έφτασαν σε Ελλάδα και Ιταλία 741.838 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφωνήσει να μετεγκαταστήσουν συντεταγμένα μόνο 160.000

Είναι γνωστό και κοινώς παραδεκτό πως η Ευρώπη προχωρά με βηματισμό αργότερο κι από χελώνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Το μόνο στο οποίο έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν μέχρι στιγμής οι χώρες της ΕΕ είναι η μετεγκατάσταση συνολικά 160.000 προσφύγων. Η απόφαση ελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο και είναι παραπάνω από προφανές πως η ανάγκη να μετουσιωθεί σε πράξη η απόφαση είναι επιτακτική.

Κι όμως, σήμερα, 4 Νοεμβρίου μόλις 116 είναι συνολικά οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες! Οι αριθμοί στην περίπτωση αυτή αποτυπώνουν την πραγματικότητα των αμείωτων προσφυγικών ροών και της απροθυμίας των Ευρωπαίων να ανακουφίσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο το 2015 προσέγγισαν την Ευρώπη μέσω Ιταλίας, αλλά κατά κύριο λόγο, Ελλάδας 741.838 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν να «απορροφήσουν» μέσω της αναλογικής μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ περίπου το ένα έβδομο, δηλαδή 160.000 ανθρώπους συνολικά.

Τι έχει γίνει πράξη όμως από αυτή τη συμφωνία; Ένα απειροελάχιστο ποσοστό: Δεκατέσσερις από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν δημιουργήσει μόλις 1.418 «θέσεις» για τους ανθρώπους αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα μόνο 116 είναι οι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί - οι 30 από αυτούς μόλις σήμερα! Οι υπόλοιποι 86 προέρχονταν από τα κέντρα προσφύγων της Ιταλίας,

Η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες χώρες που τους επετράπη να μην δεχθούν πρόσφυγες ως επιλογή, ενώ προς το παρόν μόνο η Βρετανία έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις, όπως εκείνη του ηθοποιού Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που προκάλεσε αίσθηση.

http://www.protothema.gr/world/article/524107/molis-116-oi-prosfuges-pou-ehoun-metegatastathei-stin-europi-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου