Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τα «μαύρα κουτιά» δείχνουν έκρηξη μέσα στο Airbus, λέει ο γαλλικός Τύπος

Τα «μαύρα κουτιά» δείχνουν έκρηξη μέσα στο Airbus, λέει ο γαλλικός Τύπος

Επιβεβαιώνεται το σενάριο της τρομοκρατίας - Παραδοχή και της Αιγύπτου - Καταγράφονται «χαρακτηριστικοί ήχοι» στο πιλοτήριο - Γίνεται λόγος για «βίαιο και ξαφνικό» θάνατο

Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας υποστηρίζει ο γαλλικός Τύπος επικαλούμενο πληροφορίες από την έρευνα των «μαύρων κουτιών» του ρωσικού Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά παρασύροντας στο θάνατο 224 ανθρώπους.

Το τηλεοπτικό δίκτυο France 2, η εφημερίδα Le Point αρχικά και στη συνέχεια άλλες γαλλικές ενημερωτικές ιστοσελίδες αναφέρουν πως η έρευνα των «μαύρων κουτιών» του ρωσικού αεροσκάφους ολοκληρώθηκε αποκαλύπτοντας πως «έκρηξη στον αέρα» προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Point, ανώνυμη πηγή που σχετίζεται με την έρευνα γύρω από τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος, δήλωσε πως η καταγραφή στο πιλοτήριο αποκάλυψε πως η τραγωδία δε θα μπορούσε να έχει προκληθεί είτε από τεχνική βλάβη είτε από ανθρώπινο λάθος.

Η πηγή διευκρίνισε πως καταγράφεται «χαρακτηριστικός ήχος έκρηξης στον αέρα», προσθέτοντας ότι δε θα μπορούσε ο κινητήρας να έχει σταματήσει να λειτουργεί πριν την έκρηξη. Μάλιστα, επισημαίνει πως ο θάνατος ήταν «βίαιος και ξαφνικός».

Πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε πως σύμφωνα με τις καταγραφές «όλα ήταν κανονικά στην πτήση, απολύτως κανονικά, και ξαφνικά δεν υπήρχε τίποτα».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης για πρώτη φορά παραδέχθηκε μιλώντας στο ABC το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να καταρρίφθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό, λέγοντας πως είναι «το πιο πιθανό σενάριο».

Την ίδια ώρα, η ρωσική Kommersant επικαλούμενη πηγή σχετική με τις έρευνες, αναφέρει πως από το «μαύρο κουτί» προκύπτει ότι η πτήση διήρκησε είκοσι λεπτά, όταν ξαφνικά το σύστημα σταμάτησε να λειτουργεί.

«Μετά την απογείωση το αεροσκάφος, που ήταν σε λειτουργία αυτόματου πιλότου, σχεδόν ανέπτυξε το απαιτούμενο ύψος. Ωστόσο, κάτι συνέβη και μετά η καταγραφή όλων των παραμέτρων του συστήματος του αεροπλάνου σταμάτησε απότομα να λειτουργεί», ανέφερε η πηγή.

Από το περασμένο Σάββατο που σημειώθηκε η τραγωδία οι αιγυπτιακές αρχές απέρριπταν το σενάριο της τρομοκρατίας υπό το φόβο της «βουτιάς» στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Ωστόσο, ολοένα περισσότεροι είναι όσοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για τρομοκρατικό «χτύπημα» με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέβιντ Κάμερον, να κάνει λόγο για βόμβα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την πιθανότητα μία βόμβα να προκάλεσε το δυστύχημα του ρωσικού Airbus.

BBC: Εργαζόμενος του αεροδρομίου τοποθέτησε βόμβα στο αεροσκάφος

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει πως είναι πιθανό εργαζόμενος του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σέιχ να τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η βόμβα είναι πιθανό να τοποθετήθηκε στο αεροπλάνο από κάποιον που εργαζόταν στον αερολιμένα του δημοφιλούς τουριστικού θερέτρου.

Βέβαια, το σενάριο αυτό απορρίπτουν οι αιγυπτιακές αρχές προς το παρόν, υπό το φόβο ότι η είδηση θα προκαλέσει «βουτιά» στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση της Βρετανίας και της γερμανικής Lufthansa να αναστείλει τις πτήσεις της προς την Αίγυπτο, την ίδια εντολή έλαβαν και οι ρωσικές υπηρεσίες, έπειτα από σύσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (FSB).

«Η Ρωσία θα αναστείλει όλες τις πτήσεις της προς Αίγυπτο μέχρι να γίνει γνωστό τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους στη Χερσόνησο του Σινά», επισήμανε επικεφαλής της FSB, Αλεξάντερ Μπορντίκοφ.

«Μέχρι να μάθουμε τα πραγματικά αίτια, κρίνω σκόπιμο να σταματήσουν οι ρωσικές πτήσεις προς την Αίγυπτο. Πάνω από όλα, αυτό αφορά στις τουριστικές πτήσεις», διευκρίνισε.

Με την πρόταση αυτή συμφωνεί και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik «συμφώνησε με τις συστάσεις αυτές».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, ο πρόεδρος της Ρωσίας «έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εντοπίσει μηχανισμούς για την εφαρμογή των συστάσεων της FSB και να διασφαλίσει την επιστροφή των Ρώσων πολιτών».

Την ίδια ώρα, περίπου 20.000 είναι οι Βρετανοί τουρίστες που παραμένουν στο Σαρμ ελ Σέιχ, ενώ οκτώ πτήσεις έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν σήμερα, μία εκ των οποίων θα προσγειωθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, ωστόσο οι βρετανικές αρχές εκτιμούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες μέχρι να επαναπατριστούν όλοι οι ταξιδιώτες.

Πάντως, όσοι καταφέρουν να αναχωρήσουν δεν επιτρέπεται να φέρουν χειραποσκευή στο αεροσκάφος, καθώς επικρατεί ανησυχία πως τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο εσωτερικό του ρωσικού Airbus.

Δείγματα από το μοιραίο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το περασμένο Σάββατο στην Χερσόνησο του Σινά πήραν και αναλύουν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, με στόχο να ρίξουν «φως» στα αίτια της τραγωδίας που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι.

Οι ειδικοί ψάχνουν τις αποσκευές των θυμάτων για εκρηκτικά

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, εγκληματολόγοι πήραν δείγματα σχεδόν από όλα τα συντρίμμια του αεροσκάφους, καθώς και από τις βαλίτσες των επιβατών προκειμένου να εντοπίσουν εκρηκτικά ίχνη, τα οποία θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν το σενάριο ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέρριψε το Airbus Α321.

«Αν υπάρχει κάτι τέτοιο θα το βρούμε», είπε ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η έρευνα διεξάγεται από «τους πιο έμπειρους εγκληματολόγους» και γίνεται πάντα «με την χρήση της τελευταίας τεχνολογίας».

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μία βόμβα είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη χερσόνησο του Σινά.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η πληροφορία αυτή είναι αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης των αμερικανικών και των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, οι οποίες «χρησιμοποίησαν δορυφόρους για να εντοπίσουν ηλεκτρονικές επικοινωνίες» ανάμεσα σε μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και την Αίγυπτο, διευκρινίζει η βρετανική εφημερίδα χωρίς να αναφέρει τις πηγές της.

Την ίδια ώρα, σε νέο δημοσίευμά της την Παρασκευή η βρετανική Daily Mail αναφέρει ότι Βρετανοί κατάσκοποι πρόκειται να ανακρίνουν τους Αιγύπτιους που ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά των αποσκευών των επιβατών της μοιραίας πτήσης στο αεροπλάνο, με σκοπό να ανακαλύψουν αν κάποιος μέσα από το αεροδρόμιο «φύτεψε» τη βόμβα μέσα στο Airbus της Metrojet.

http://www.protothema.gr/world/article/524982/ta-maura-koutia-deihnoun-ekrixi-ston-aera-leei-o-gallikos-tupos-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου