Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ολλανδοί τραπεζίτες ορκίζονται στον θεό ότι θα γίνουν «καλοί»

«Ορκίζομαι ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διατηρήσω και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μα τον Θεό!». Ο όρκος, ο πρώτος του είδους στην Ευρώπη, κατέστη υποχρεωτικός για τα μέλη των συμβουλίων των ολλανδικών τραπεζών από τον περασμένο μήνα, καθώς η κυβέρνηση προσπάθησε να χαλιναγωγήσει έναν κλάδο με ενεργητικό πάνω από τέσσερις φορές το μέγεθος της οικονομίας της χώρας.
Όλοι οι 90.000 εργαζόμενοι των ολλανδικών τραπεζών πρέπει να κάνουν τον όρκο - ή έτσι μια μη θρησκευτική δήλωση αν είναι άθεοι- αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και μάλιστα αν καταπατήσουν τους νέους κανόνες δεοντολογίας, θα τιμωρούνται, τόνισε ο Πρόεδρος Συνδέσμου Τραπεζών Chris Buijink. Οι ολλανδοί τραπεζίτες που δεν θα συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες θα μπαίνουν στη μαύρη λίστα, θα τους επιβάλλονται πρόστιμα ή θα τίθενται σε διαθεσιμότητα. Ο αναθεωρημένος κώδικας θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και οι πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται ήδη.
Οι τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο παλεύουν για να πείσουν τους πελάτες τους ότι έχουν πατάξει την ανήθικη συμπεριφορά που συνέβαλε στην οικονομική κρίση του 2008 , κοστίζοντας στους φορολογούμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα διάσωσης. Η Ολλανδία έχει απαιτήσει από τους τραπεζίτες να επιβάλλουν αυστηρότερους κώδικες δεοντολογίας αφού δαπάνησε πάνω από 95 δις ευρώ σε κεφάλαιο και εγγυήσεις κατά τα τελευταία έξι χρόνια, για να διασώσει τις τράπεζες. Η Ολλανδία σχεδιάζει επίσης να περιορίσει τα μπόνους των τραπεζιτών στο 20 τοις εκατό του μισθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου