Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αμφισβητεί η Μόσχα το νέο καθεστώς της Ουκρανίας



Η Μόσχα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων Αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από το αξίωμά του, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστηρίζοντας ότι η αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες -κυρίως της Δύσης- συνιστά «παρεκτροπή».

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα», συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».
Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

http://www.antinews.gr/KOSMOS/amfisbitei-i-mosxa-to-neo-kathestos-tis-oukranias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου