Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήστε στην ακρίβεια με σουρεαλισμό

Έχοντας μπουχτίσει από την απότομη αύξηση των τιμών, δημιούργησαν μια σελίδα στο Facebook με συμβουλές για το πώς να μειώσουν το κόστος. Και κυκλοφόρησαν ακόμα μια παρωδία χαρτονομίσματος, που απεικονίζει τον Σαλβαδόρ Νταλί.
Οι κάτοικοι του Ρίο έχουν βαρεθεί. Έχοντας μπουχτίσει από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια πριν από το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, δημιούργησαν μια σελίδα στο Facebook που ονομάζεται «Rio $urreal - Μην πληρώνετε», αφιερωμένη στο μποϊκοτάρισμα μπαρ, εστιατορίων και καταστημάτων που χρεώνουν υπέρογκες τιμές. Σύντομα, συγκέντρωσαν γύρω στους στις 150.000 υποστηρικτές και το κίνημα αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
Η σελίδα χρησιμοποιεί τον όρο $urreal επειδή έτσι θεωρούν οι ντόπιοι ότι είναι οι τιμές στο Ρίο: για ένα τοστ 6 ευρώ, 12 ευρώ για μια πράσινη σαλάτα, 8 ευρώ για ένα χάμπουργκερ. Ο πληθωρισμός στις τιμές των ακινήτων προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 15-20 % ετησίως κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι Καριόκας (οι κάτοικοι του Ρίο) εκτιμούν ότι είναι ώρα να αντεπιτεθούν και επέλεξαν το Facebook ως πεδίο μάχης.
Το $urreal μόνη της είναι μια παρωδία χαρτονομίσματος – το κανονικό νόμισμα της Βραζιλίας είναι το ρεάλ – που απεικονίζει τον Ισπανό σουρεαλιστή καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί. Η Globo, η μεγαλύτερη σε πωλήσεις εφημερίδα του Ρίο, αστειεύτηκε ότι η πόλη χρειάζεται το δικό της νόμισμα κι έτσι ορισμένοι Καριόκας αποφάσισαν να το δημιουργήσουν, με το πρόσωπο του Νταλί στο μπροστινό μέρος αντί των συνηθισμένων Βραζιλιάνων εθνικών ηρώων.
Η σελίδα στο Facebook είναι γεμάτη συμβουλές για μείωση του κόστους: πάρτε τη δική σας ξαπλώστρα στην παραλία αντί να ενοικιάσετε, καταγγείλτε τους οδηγούς ταξί που κλέβουν, μη συχνάζετε σε ακριβά μπαρ. Το $urreal έχει γεννήσει επίσης το κίνημα Isorporzinho (ψυγείο), το οποίο προέκυψε όταν μια παρέα έφερε το ψυγείο της στην παραλία Λέμε –μία από τις πιο ακριβές στο Ρίο - αντί να αγοράσει φαγητό και ποτό στην παραλία ή σε ένα μπαρ. Οι οπαδοί του κινήματος σύντομα έκαναν ένα flashmob, που με τη σειρά του μετατράπηκε γρήγορα σε ένα πάρτι με ζωντανή μουσική.
Το κίνημα $urreal έχει εξαπλωθεί πέρα από το Ρίο, στο Σάο Πάολο, τη Μπραζίλια, ακόμη και το Μπελέμ στον Αμαζόνιο. Η επανάσταση του ψυγείου άρχισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου