Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Κόσοβο: Σύλληψη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος για λαθρεμπόριο βεβαιώσεων Σένγκεν με «ιταλική βοήθεια»

Σε εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης χορήγησης βίζας Σένγκεν για απρόσκοπτη είσοδο στην ΕΕ φέρεται να προχώρησε στην Πρίστινα, στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, η δικαστική και αστυνομική δύναμη που διατηρεί εκεί η ΕΕ υπό την επωνυμία EULEX. Την είδηση καθιστά σημαντικότερη η «λεπτομέρεια» ότι μεταξύ των 10 συλληφθέντων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, συγκαταλεγόταν και ο βουλευτής του κυβερνώντος συνασπισμού του Χασίμ Θάτσι (του πρώην ηγέτη του περιβόητου UCK) Ούκε Ρουγκόβα. Πρόκειται για το γιό του, αποθανόντος το 2006, ηγέτη των Κοσοβάρων ο οποίος είχε ηγηθεί του αιτήματός τους για απόσχιση από τη Σερβία μέχρις ότου την πρωτοβουλία των κινήσεων ανέλαβε ο UCK με τις εξελίξεις στη συνέχεια να είναι γνωστές και ακόμη οδυνηρές.
Μια άλλη σημαντική «λεπτομέρεια» είναι ότι στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και διπλωματικοί υπάλληλοι της ιταλικής πρεσβείας στην Πρίστινα, από όπου και προέρχονταν οι βεβαιώσεις Σένγκεν που πωλούνταν στην «μαύρη» αγορά. Ο Ιταλός πρέσβης, Αντρέα Φεραρέζε, ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την είδηση περί εμπλοκής των υπαλλήλων, δηλώνοντας ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στην EULEX».
Το θέμα θα σταματούσε στο σημείο αυτό, αν δεν υπήρχε και μια τελευταία, πλην, «γαργαλιστική» παράμετρος: η εμπλοκή της EULEX. Διότι είναι σε όλους γνωστό ότι «κουμάντο» στον τομέα του νόμου και της τάξης στο Κόσσοβο τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του το 2008 (και την αναγνώρισή της από περίπου 23 χώρες της ΕΕ) συνεχίζει να κάνει η αποστολή της ΕΕ για την εφαρμογή του νόμου, η οποία καλύπτει το δικαστικό και τον αστυνομικό τομέα.
Μάρκο Πόλο
ΥΓ1: Λίγα 24ωρα πριν τις συλλήψεις από την EULEX, η Ύπατη Αρμοστής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, καλούσε τους πρωθυπουργούς Κοσσόβου και Σερβίας, Χασίμ Θάτσι και Ίβιτσα Ντάντιτς, να προχωρήσουν σε νέες διμερείς συνομιλίες «προσέγγισης» με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση. Δηλαδή θα διαμεσολαβεί ανάμεσα στο (όχι μόνο) δικό της «παράρτημα» στα Βαλκάνια και τη Σερβία. Απολύτως «φυσιολογικό»..
ΥΓ2. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2013, μετά από 10 γύρους συνομιλιών, η Άστον ανακοίνωσε μια «ιστορική» συμφωνία ανάμεσα στους Ντάντιτς και Θάτσι, με την οποία η Σερβία δέχεται να έχει η κυβέρνηση της Πρίστινα τον έλεγχο των κυβερνητικών θεσμών, της δικαιοσύνης και της αστυνομίας (πρόκειται μάλλον για αναγνώριση της δικαιοδοσίας της EULEX) και οι Κοσοβάροι αναγνωρίζουν δικαιώματα αυτονομίας στη σερβική μειονότητα στο βορρά. Το «καρότο» ήταν η υπόσχεση προς τη Σερβία ότι θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, κάτι που έγινε, και η υπόσχεση προς το Κόσοβο ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια ειδική συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ, κάτι που επίσης έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου