Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Η Ελλάδα στη σκιά του Μεγάλου Αδελφού

Η Ελλάδα στη σκιά του Μεγάλου Αδελφού
Επιβεβαιώνουν τις συστηματικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές στην Ελλάδα οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες στη Βρετανία και τη Γερμανία. Ως γνωστόν, μετά την «αποσκίρτηση» του Εντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), που λειτουργεί ως παγκόσμιος Μεγάλος Αδελφός, ακολούθησε σειρά αποκαλύψεων, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ παρακολουθούν τόσο μέσω Διαδικτύου όσο και με κάθε λογής άλλα κατασκοπευτικά μέσα τις ευρωπαϊκές καθώς και τις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Τώρα, δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία παρακολουθήσεις διεξάγονται και μέσω εξοπλισμού που είναι τοποθετημένος στις αμερικανικές πρεσβείες. Μεταξύ άλλων και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
Βεβαίως, όλα αυτά είναι γνωστά στην Ελλάδα, αφού τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποκαλυφθεί πολλές και σημαντικές υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Κορυφαίο είναι το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών, το «ελληνικό Γουότεργκεϊτ», που έγινε γνωστό το 2005. Στόχος των υποκλοπών ήταν σχεδόν όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Το σκάνδαλο, ακόμα και σήμερα, παραμένει στο σκοτάδι. Κι αυτό, παρότι συστήθηκε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, που όμως ελάχιστο φως έριξε. Κι όμως, τότε, η κυβέρνηση και οι πολιτικές ηγεσίες «έδειχναν», εμμέσως πλην σαφώς, προς την κατεύθυνση της αμερικανικής πρεσβείας και της NSA.
Το «ελληνικό Γουότεργκεϊτ» και οι αμερικανικοί «κοριοί»
Σύμφωνα με τα πορίσματα τόσο της ΑΔΑΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) όσο και της Βουλής, κάποια καρτοκινητά-σκιές, δηλαδή «κοριοί», οδηγούσαν σε συγκεκριμένους αριθμούς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η έδρα της NSA. Ευρήματα, επίσης, έδειχναν το «στρατηγείο» των υποκλοπέων εντός του δικτύου των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η υπόθεση Τσαλικίδη, του υπαλλήλου της Vodafone που φέρεται να «αυτοκτόνησε»(;), είναι διαχωρισμένη από την υπόθεση των υποκλοπών, που έχει χαρακτηριστεί «απόρρητη»! Εκτός αυτού, έως τώρα δεν αποκαλύφθηκε και πολύ περισσότερο δεν συνελήφθη ούτε ένα από τα εκτελεστικά όργανα του δικτύου των υποκλοπών, που κοινή πεποίθηση είναι ότι επρόκειτο για Έλληνες «συνεργάτες». Στο παρελθόν, αντίθετα, κατά τις δεκαετίες 1980 και 1990, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ένας Μαυρίκης ή ένας Τόμπρας.
Προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Δικαιοσύνη φέρεται να έχει στα χέρια της κατάθεση, όπου κατονομάζεται αλλοδαπός, ο οποίος φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο στις υποκλοπές. Η είδηση αυτή συνοδεύτηκε από την κλήση που έκανε ο ανακριτής, που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος πολιτικών και επιχειρηματιών, στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, για να καταθέσει. Αυτό έγινε στο πλαίσιο ποινικής δίωξης εις βάρος υπαλλήλου της ΕΥΠ που κατηγορείται ότι έδωσε απόρρητα έγγραφα στον πολιτικό. Προηγουμένως, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε έφοδος στο σπίτι και το γραφείο του πρώην υπουργού και βρέθηκαν έγγραφα της ΕΥΠ και υλικό από τον Ελληνικό Στρατό.
Το δίκτυο των υποκλοπών στην Αθήνα άρχισε να στήνεται ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 2000 με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και γιγαντώθηκε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Αθήνα, άλλωστε, πριν από τους Αγώνες είχε μετατραπεί σε πασαρέλα πρακτόρων και ατζέντηδων πώλησης συστημάτων «ασφαλείας». Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει ενισχύσει τις έντονες υποψίες για ύπαρξη δυσδιάκριτων ορίων ανάμεσα σε κράτος και παρακράτος, για διαπλοκή ξένων και εγχώριων κέντρων και μυστικών υπηρεσιών, καθώς και κύκλων που «εμπορεύονται» απόρρητες πληροφορίες με σκοπό τον εκβιασμό προσώπων και τον πλουτισμό, αλλά και για «συντροφικά μαχαιρώματα» εντός της ΕΥΠ.
Να σημειωθεί ότι από το 1999 η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης. Τότε ήταν που έγινε η προμήθεια του συστήματος GSM-XP, που είναι γνωστό ως «βαλιτσάκι υποκλοπών». Στα συστήματα υποκλοπών, μεταξύ των οποίων και στο «βαλιτσάκι», είχαν τότε εκπαιδευτεί μόλις πέντε άτομα. Μεταξύ αυτών και «πράσινος» ταγματάρχης διαβιβάσεων του Στρατού, αποσπασμένος στην ΕΥΠ. Τότε επίσης ήταν που η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί τα δύο πρώτα τζιπ BMW, τα οποία ήταν εφοδιασμένα με εξαιρετικά σύγχρονο εξοπλισμό υποκλοπών αξίας -όπως λέγεται- 600.000 ευρώ. Υπήρχε, όμως, απόλυτος έλεγχος σε αυτά τα τζιπ, ή, όπως φημολογείται, μερικές φορές στέλεχος της ΕΥΠ, προερχόμενο από το Στρατό, έπαιρνε το τζιπ ακόμα και στο σπίτι του;
Οι «Σνόουντεν» των ’90s
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, όταν προ ημερών έγιναν γνωστά τα νέα στοιχεία για τις υποκλοπές made in USA, έσπευσε να «ξεπλύνει» τις ΗΠΑ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον ομόλογό του στην Άγκυρα. Η μέθοδος του «συμψηφισμού» που επιχείρησε δεν αντέχει ούτε καν σε στοιχειωδώς σοβαρή κριτική.
Εξάλλου, το αντίθετο καταμαρτυρούν τα ειδικά αμερικανικά βαν, που «περιπολούσαν» καθημερινά στην Aθήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το γεγονός της σύλληψης Αμερικανών πρακτόρων το 1993 σε μυστική επιχείρηση στην Kυψέλη και πολλά άλλα. Παρά ταύτα, ο ίδιος δηλώνει σήμερα ότι «οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν για το καλό όλων μας».
Το όργιο των αμερικανικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα είναι γνωστό πολλά χρόνια πριν. Ήδη, από το 1992 ένας «άλλος Σνόουντεν», πράκτορας-ειδικός αναλυτής της NSA που για λόγους προσωπικής ασφαλείας είχε εμφανιστεί με το ψευδώνυμο Γουίνσλοου Πεκ, αποκάλυψε ότι και στην Eλλάδα, σε αμερικανικές βάσεις, λειτουργούσε το παγκόσμιο σύστημα κατασκοπείας που ονομάστηκε Eσελον. Ειδικότερα είχε πει ότι «οι σημαντικές εγκαταστάσεις της NSA στην Eυρώπη ήταν στο Mπέρλινχοφ και το Nτάρμσταντ της Γερμανίας, στο Tσίκσαντς της Bρετανίας, στο Mπρίντιζι της Iταλίας, στην Tουρκία και την Kρήτη».
Επανειλημμένως έχει αναφέρει επίσης ότι η αμερικανική βάση της Σούδας, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που διαθέτουν στην Κρήτη, αποτελούν σημαντικό κρίκο ενός τεράστιου κέντρου συλλογής πληροφοριών στη Nοτιοανατολική Mεσόγειο και τη Bόρειο Aφρική, που μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στις επικοινωνίες των ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων.
Πράκτορες της ΕΥΠ σε σεμινάρια της NSA
Σε σεμινάρια υποκλοπών που οργάνωνε το FBI υπό την υψηλή εποπτεία της NSA μετείχαν Έλληνες, προφανώς πράκτορες της ΕΥΠ, τουλάχιστον από το 1994. Στα σεμινάρια αυτά, τα οποία έφεραν την «κομψή» ονομασία «Διεθνή Σεμινάρια Tηλεπικοινωνιών των Aρχών Eπιβολής του Nόμου», η Eλλάδα, σύμφωνα με τα έγγραφα που είχε παρουσιάσει η Eπιστημονική και Tεχνολογική Eπιτροπή (STOA) του Ευρωκοινοβουλίου, συμμετείχε τουλάχιστον το 1994 στη Bιέννη της Αυστρίας και το 1995 στην Kαμπέρα της Aυστραλίας.
Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1990 είχε συσταθεί η STOA, η οποία είχε αποκαλύψει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου όλο το εύρος των αμερικανικών υποκλοπών στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες (π.χ. Ιαπωνία) κυρίως μέσω Εσελον. Όπως αποδείχτηκε, οι χώρες που αποτελούσαν το σκληρό πυρήνα του «κλαμπ των παγκόσμιων ωτακουστών» ήταν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.
Και μόνο το γεγονός ότι ήδη από τότε είχε διερευνήσει η Ευρώπη της αμερικανικές υποκλοπές, δείχνει ότι εδώ και χρόνια γνώριζε ότι συστηματικά διενεργούνταν βιομηχανική κατασκοπεία και υποκλοπές στρατιωτικών και πολιτικών μυστικών. Οι σημερινές αποκαλύψεις τουΕντουαρντ Σνόουντεν, λοιπόν, δεν αφορούν παρά το μετεξελιγμένο «τέρας-κατάσκοπο» (Εσελον), καθώς και την πλήρη «διάβρωση» του Διαδικτύου και των μεγάλων εταιριών του, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι αμερικανικές.
«Πάρτι» ολυμπιακών διαστάσεων με το C4i
Παρά τους «αντιαμερικανικούς» τόνους της Γερμανίας -που και αυτή έπεσε θύμα των υποκλοπών- και την καλλιέργεια της «εικόνας» ενός αμερικανογερμανικού πολέμου, αναπάντητες παραμένουν καταγγελίες σχετικά με ενδεχόμενες υποκλοπές και μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών της Αθήνας, C4i. Ως γνωστόν, αυτό το σύστημα εγκαταστάθηκε από την αμερικανική Saic και τη γερμανική Siemens. Το θέμα του πανάκριβου συστήματος έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το οικονομικό σκάνδαλο Siemens.
Ανεξαρτήτως αυτού, πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τον Ιούλιο του 2004 στο προαύλιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στο Μέγαρο της Κατεχάκη, βρίσκονταν επτά βαν και μέσω του συστήματος δορυφόρων Εσελον οι Αμερικανοί συγκέντρωναν όλες τις πληροφορίες για το τι συνέβαινε στη στεριά, στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Ελληνικός έλεγχος στα βαν ήταν παντελώς ανύπαρκτος.
Σύμφωνα επίσης με καταγγελίες, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες αεροσκάφος από τις ΗΠΑ με αμερικανικό προσωπικό «σάρωσε» και αποτύπωσε με λέιζερ όλη την Αθήνα. Στη συνέχεια, έφυγε για αμερικανική βάση στη Γερμανία. Βέβαιο θεωρείται, τέλος, ότι εκείνη την περίοδο έδρασαν στην Ελλάδα πράκτορες της ΝΙΜΑ (Γεωγραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ), μιας πανίσχυρης υπηρεσίας η οποία «χαρτογραφεί» και κατασκοπεύει δορυφορικά κάθε γωνιά του πλανήτη και μέχρι πρόσφατα κινείτο στο απόλυτο σκοτάδι.
Θανάσης Αργυράκης, στον «Τύπο της Κυριακής»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου