Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΒΕΛΓΙΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΙΧΑΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

52981a7f3570b69ffde40e41 Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης/  Π.Σταφυλά
Η δημοσιοποίηση  φωτογραφίας της βελγίδας Υπουργού Εσωτερικών και υπεύθυνης για την Δημόσια  Ασφάλεια, κ. Joëlle Μilquet με τον σαλαφιστή βελγομαροκινό ιμάμη Ιliass Azaouaj, που θεωρείται ο κύριος στρατολόγος του τζιχάντ στη Συρία, διατάραξε  τον πολιτικό εφησυχασμό των βέλγων.Η χαριέστατη πόζα της γαλλόφωνης πολιτικού του κόμματος των πρώην χριστιανοδημοκρατών και νυν ουμανιστών (CDH), μετά του σαλαφιστή ιμάμη που ευθύνεται για την προώθηση βέλγων νεαρών μουσουλμάνων στη Συρία και που θεωρείται  εξπέρ της ριζοσπαστικοποίησης των εφήβων της μουσουλμανικής κοινότητας, δημιούργησε μεγάλο ρήγμα

μεταξύ της Υπουργού και της Βέλγικης Αντικατασκοπείας. Κλόνισε την εμπιστοσύνη  των ψηφοφόρων του κόμματός της το οποίο και συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.  Η Υπουργός απολογούμενη μίλησε για μια « αθώα σύμπτωση” και για μια “πολιτική συνωμοσία” εις βάρος της. Όμως και σε προηγούμενα φαινόμενα εμπλοκής νεαρών τζιχαιστών βελγικής υπηκοότητας στον πόλεμο της Συρίας, είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει το σκάνδαλο το οποίο και τελικά δημοσιοποιήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Didier Reinders(MR).Η επίμαχη φωτό κάνει τον γύρο του κόσμου και πλήττει το γόητρο όχι μόνο της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Η φωτογράφηση του ίδιου σαλαφιστή ηγέτη  σε κοσμική δεξίωση με τον σαουδάραβα σείχη Μοhammed Al Arifi, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Βέλγιο προκειμένου να ενθαρρύνει βέλγους μουσουλμάνους να συμμετάσχουν στο τζιχάντ στη Συρία, είχε θεωρηθεί ως κάτι απολύτως φυσικό.Η δημοσιοποίηση όμως της ενσυνείδητης φωτογράφισης της Υπουργού η οποία ποζάρει περιχαρής μετά του σαλαφιστή εξτρεμιστή σε κάποια δημόσια εκδήλωση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί της πολιτικής της ακεραιότητας. Η συγκεκριμένη άλλωστε φωτογραφία, κοσμεί θριαμβευτικά την σελίδα FB του τζιχαιστή απαλείφοντας κάθε επιφύλαξη των νεαρών μουσουλμάνων του Βελγίου περί της προσωπικότητας του ιμάμη.
Ωστόσο είναι ο ίδιος κήρυκας των νέων μουσουλμάνων  που τον Απρίλιο του 2013 θα φύγει από το Βέλγιο με προορισμό τη Συρία για να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα και είναι ο ίδιος που τον Αύγουστο θα απευθύνει απειλητικά μηνύματα κατά της χώρας που τον εξέθρεψε μέσω του προσωπικού  λογαριασμού του στο twitter:
“Βέλγοι αρχίστε να ετοιμάζεσθε γιατί η μάχη ξεκινάει”, διευκρινίζοντας  ότι τρομοκρατικές επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
“Μην ανεβαίνετε σ’ αυτά , γιατί  τραμ και  τρένα θα αλλάξουν τη ζωή σας”, σχολίαζε σαρκαστικά.
Σύμφωνα με τα βελγικά δημοσιεύματα δεν πρόκειται απλά για προειδοποίηση αλλά για καθαρές απειλές αφού ο ιμάμης αυτοπροσδιοριζόταν ως μέλος της Αλ Κάιντα. Άλλωστε ο  Ιliass Azaouaj,είναι εδώ και χρόνια γνωστός ως επίλεκτη φιγούρα του σαλαφισμού (από τα πιο εξτρεμιστικά ρεύματα του Ισλαμ, εκ του “σαλάφ” που σημαίνει “πρόγονος”) που πρεσβεύει την τήρηση όλων των αυστηρών , απαγορευτικών παραδόσεων. Ο αδερφός του, επίσης κινείται στην ίδια γραμμή ως ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας βιβλιοπωλείων όπου διακινούνται και εμπορεύονται βιβλία καθαρά εξτρεμιστικού περιεχομένου σε Αμβέρσα και Βρυξέλλες. Όσο για την υπόλοιπη οικογένεια του 24χρονου εξτρεμιστή, μέχρι πρόσφατα αμφισβητούσε την αυθεντικότητα του επίμαχου λογαριασμού tweeter , κάνοντας λόγο για υποκλοπή του . Η άρνηση της οικογένειας κάμφθηκε αυτόν τον μήνα, μετά την ανάρτηση βίντεο στις 07/11/13 στο οποίο ο Azaouaj φέροντας ζώνη με εκρηκτικά και κραδαίνοντας όπλο,έκανε δημόσια ομολογίας πίστης στην Αλ Κάιντα. Στο ίδιο βίντεο, προβαίνει σε δημόσιο κάλεσμα στα “αδέρφια του μουτζαχεντίν” να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν μαζί του το “καθεστώς”.Αν και κουκουλοφόρος,  ταυτοποιήθηκε από την Βελγική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με την βοήθεια της οικογένειάς του.
Ο 24χρονος Iliass Azaouaj αναφέρει στο αποφασιστικό μήνυμά του ότι “τα άτομα οφείλουν να γνωρίζουν σήμερα ότι το μόνο μέσο μετάδοσης του λόγου είναι η μάχη.Ο διάλογος τελείωσε δεν μιλάμε πια”. Δηλώνει ότι “εγκαταλείπει χρήματα και δημοσιότητα για να συστρατευτεί με τους τζιχαιστές”.Παραδέχεται ότι “νέοι μουσουλμάνοι καταφθάνουν από 70 χώρες για τζιχάντ στη Συρία.” Σοκ προκαλεί η δήλωσή του στο ίδιο μήνυμα, ότι εργάστηκε για ένα διάστημα για τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και έπειτα για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία του Βελγίου αλλά και τη Βελγική Αντικατασκοπεία. Αυτή η δήλωση, αν είναι αληθής, επιβεβαιώνει τη θεωρία που έχει πολλαπλώς δημοσιευθεί από βέλγους ειδικούς, περί μυστικών συμφωνιών και συνεργασιών μεταξύ ισλαμιστικών τρομοκρατικών δικτύων του Βελγίου και Υπηρεσίες Ασφάλειας της χώρας. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι σε αυτά τα δίκτυα παρέχεται ένα είδος ιδιότυπης ασυλίας υπό τον όρο ότι οι δράσεις τους δεν θα στρέφονται κατά της χώρας αλλά και ότι θα ενημερώνουν τις αρχές για πιθανούς βελγικούς στόχους από ανεξέλεγκτους ισλαμιστές.
Επίσημα οι βέλγικες αρχές ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σαφή εικόνα των υπηκόων  τζιχαιστών καθώς  η ανίχνευσή τους είναι δύσκολη. Ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά εγκαταλείπουν το Βέλγιο με λεωφορείο ή τρένο με προορισμό το Ντύσελντορφ ή την Κολονία και στην συνέχεια αεροπορικώς μεταβαίνουν στην Κωνσταντινούπολή απ’ όπου και αποκτούν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα συριοτουρκικά σύνορα.
Πηγή: εφημερίδα Derniere Heure 29 /11/13 κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου