Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΝΥΑ: Πάστορες ζητούν καλάσνικοφ για να προστατευθούν από τις δολοφονικές επιθέσεις των ισλαμιστών

 
Καθώς οι επιθέσεις σε βάρος χριστιανών πολλαπλασιάζονται στην παράκτια περιοχή της Κένυας, κάποιοι ευαγγελικοί ιερωμένοι στην περιοχή Μομπάσα μπορεί να μην είναι πλέον διατεθειμένοι «να γυρίσουν και το άλλο μάγουλο».

Ανήσυχοι για τις επιθέσεις εναντίον των εκκλησιών και των χριστιανικών συναθροίσεών τους, κάποιοι ποιμένες ζητούν τουφέκια για να προστατευτούν από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Η βία εντάθηκε στις 20 και 21 Οκτωβρίου, όταν δύο κληρικοί της ευαγγελικής εκκλησίας σκοτώθηκαν μέσα στις εκκλησίες τους. Ο πάστορας Charles Mathole, 41 ετών, σκοτώθηκε στις 20 Οκτωβρίου καθώς προσευχόταν μέσα στην Ευαγγελική Εκκλησία Vikwatani. Την επόμενη μέρα, ο ανατολικοαφρικανός πεντηκοστιανός πάστορας Ibrahim Kithaka βρέθηκε νεκρός στο Kilifi, περίπου 35 χλμ βόρεια της Μομπάσα.

Χριστιανοί ηγέτες κατηγορούν για τις επιθέσεις την αύξηση της ριζοσπαστικοποίησης της μουσουλμανικής νεολαίας. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν εν μέσω διαμαρτυριών από μουσουλμάνους ότι είναι στο στόχαστρο στον πόλεμο του Ναϊρόμπι κατά της τρομοκρατίας.

«Οι πολλές εκκλησίες μας δεν έχουν καμία προστασία. Δεν έχουν τοίχους ή πόρτες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει AK - 47 τουφέκια (καλάσνικοφ) σε κάθε εκκλησία, έτσι ώστε να μπορούμε να τους σταματήσουμε από το να μας κάψουνε, να λεηλατήσουν την περιουσία μας και να σκοτώσουν ποιμένες και μέλη της εκκλησίας», δήλωσε ο Lambert Mbela, πάστορας κατά τη διάρκεια της κηδείας του Mathole.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις τελευταίες δολοφονίες , νεαροί μουσουλμάνοι έκαψαν μια εκκλησία στην περιοχή Majengo στη Μομπάσα για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του δημοφιλούς Σεΐχη Ibrahim "Rogo" Omar και άλλων τριών από άγνωστους ενόπλους στις 4 Οκτωβρίου. Η ίδια εκκλησία πυρπολήθηκε το περασμένο έτος μετά τη δολοφονία ενός άλλου εξέχοντα μουσουλμάνου κληρικού, του Σεΐχη Mohammed Aboud Rogo.

Ορισμένοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αίτηση για όπλα αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη απογοήτευση για την ανασφάλεια, αλλά άλλοι λένε ότι η κίνηση έρχεται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές βιβλικές διδασκαλίες για μη βία ή θα μπορούσε να θέσει τις εκκλησίες σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Δεν νομίζω ότι ο εξοπλισμός των κληρικών θα διασφαλίσει την ασφάλεια», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Peter Karanja, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Εκκλησιών της Κένυας, σε συνέντευξη Τύπου στο Limuru, κοντά στο Ναϊρόμπι, την Τετάρτη.

«Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αυτό το μήνυμα. Οι Κενυάτες έχουν κουραστεί από τη συνεχή ανασφάλεια».

Ο Karanja αμφιβάλει ότι η κυβέρνηση έχει επαρκές προσωπικό και χρήματα για να βελτιώσει την ασφάλεια στις εκκλησίες και τα σπίτια χωρίς να χρειάζεται ο εξοπλισμός των κληρικών. «Σε αυτό που δεν συμφωνώ είναι ότι κάθε πάστορας πρέπει να είναι οπλισμένος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εκκλησίας», είπε.

«Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσει πάλι ο διαθρησκευτικός διάλογος. Το πρόβλημα είναι στο μυαλό και εμείς πρέπει να τους κερδίσουμε», είπε Lagho.

Μερικοί μουσουλμάνοι ηγέτες, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν την έκκληση των ποιμένων για όπλα, αλλά λένε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης έλεγχος για το ποιος παίρνει όπλο.

«Είναι μια καλή ιδέα, αλλά δεν θα πρέπει όλοι οι κληρικοί να πάρουν όπλο. Μερικοί είναι απατεώνες κληρικοί και μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε άλλους θρησκευτικούς ηγέτες», δήλωσε ο Σεΐχης Juma Ngao, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κένυας.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου