Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τζιχάντ για αρχάριους: Όλο και περισσότεροι Δυτικοί στο πλάι της Αλ-Κάιντα

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους ξένους που αγωνίζονται το πλάι εξτρεμιστικών ομάδων στη Συρία, γράφει η Aryn Baker από τη Βηρυττό.
Οι άνδρες φαίνονταν σε σύγχυση. Οι 11 κάθονταν γύρω από ένα σταντ που πουλούσε ψημένα κοτόπουλα στη συριακή πόλη αλ – Μπαμπ, ντυμένοι με το μαύρο πουκάμισο και το παντελόνι του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ( ISIS ), το παρακλάδι της Αλ – Κάιντα που πολεμά ενάντια στη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Άσαντ. Επιστρέφοντας από το μέτωπο, με τα όπλα κρεμασμένα στους ώμους τους, προσπάθησαν, μάταια, να επικοινωνήσουν με τον καταστηματάρχη. Δεν ήξεραν καθόλου αραβικά. Τα αγγλικά τους ήταν σπασμένα. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ τους γίνονταν στα αλβανικά. Ήταν το κοτόπουλο χαλάλ κατάλληλο για προσεκτικούς μουσουλμάνους; Ένας άλλος ξένος, ένας σύμβουλος του διεθνούς οργανισμού βοήθειας που έτυχε να μιλά αλβανικά, έλυσε το δίλημμά τους. Τους διαβεβαίωσε ότι το κοτόπουλο, σε αυτό το πιο συντηρητικό κομμάτι της μουσουλμανικής Συρίας, μόνο χαλάλ θα μπορούσε να ήταν. Ικανοποιημένοι, παρήγγειλαν.
«Ήταν πολύ παράξενο να βλέπεις έναν Αλβανό Κοσοβάρο να ρωτά εάν το σαουάρμα ήταν χαλάλ», δήλωσε ο σύμβουλος γελώντας, καθώς εξιστορούσε το περιστατικό μέσω Skype. Μίλησε ανώνυμα για να προστατεύσει τον οργανισμό του. «Έχω δει Τσετσένους, Νορβηγούς, Βέλγους, ακόμα και έναν τύπο που είπε ότι ήταν Σομαλός, αλλά ο οποίος μιλούσε με μια παχιά προφορά του Μπέρμινγκχαμ. Οι μαχητές έρχονται από παντού».
Ενώ οι Δυτικοί αποτελούν περίπου το 10 % των ξένων μαχητών στη Συρία, σύμφωνα με τους αναλυτές της αντιτρομοκρατίας, ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του αριθμού των πολιτών τους που συμμετέχουν στον αγώνα. Οι περισσότεροι στρατολογούνται σε συνδεδεμένες με την Αλ- Κάιντα ομάδες όπως η ISIS, οι οποίες κυριαρχούνται από έμπειρους τζιχαντιστές από τη Νότια Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο. Ο φόβος, λένε οι ανήσυχοι αξιωματούχοι, είναι ότι όταν οι μαχητές επιστρέψουν στην πατρίδα τους μπορεί να φέρουν μαζί τους τις δεξιότητες από το πεδίο της μάχης και τις εξτρεμιστικές ιδεολογίες, ή -ακόμα χειρότερα – την πρόθεση να διαπράξουν βίαιε πράξεις στις χώρες καταγωγής τους. Ο Andrew Parker, επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, MI5, είπε σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα ότι οι Βρετανοί πολίτες είχαν πάει στη Συρία «κατά εκατοντάδες» για να αγωνιστούν μαζί με την Αλ – Κάιντα. Ο κίνδυνος, είπε, είναι όταν τα στοιχεία της Αλ- Κάιντα στη Συρία «συναντούν βρετανούς πολίτες που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην τρομοκρατία και τους αναθέτουν το καθήκον να το πράξουν στην πατρίδα τους, όπου έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο».
Ενώ η Αλ- Κάιντα μπορεί να είναι επικεντρωμένη στον Άσαντ αυτή τη στιγμή, η ομάδα συζητά ήδη την επέκταση του αγώνα πέρα από τα σύνορα της Συρίας, σύμφωνα με τον Mike Rogers, μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, και  πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής. «Συζητούν τη διεξαγωγή των εξωτερικών δράσεων, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που συνέβη στο Αφγανιστάν και οδήγησε στην 11/9», είπε σε ένα πολιτικό φόρουμ στις 22 Οκτωβρίου. Στην Ευρώπη, συλλήψεις που σχετίζονται με η Συρία έχουν αρχίσει. Στις 5 Νοεμβρίου, έξι Αλβανοί υπήκοοι συνελήφθησαν στο Κοσσυφοπέδιο με την υποψία της «προετοιμασίας τρομοκρατικής πράξης κατά της ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης» στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης που παρουσίασε το Associated Press. Δύο από τους άνδρες είναι επίσης ύποπτοι ότι επιτέθηκαν σε αμερικανούς ιεραπόστολους Μορμόνων στην πρωτεύουσα, Πρίστινα. Οι αρχές πιστεύουν ότι τουλάχιστον δύο από τους άνδρες επέστρεψαν πρόσφατα από τη Συρία.
Ο Hans- Georg Maassen, επικεφαλής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον 220 Γερμανοί πολίτες είχαν πάει στη Συρία. Οι βελγικές αρχές εκτιμούν ότι 150 πολίτες τους έχουν προσχωρήσει στον αγώνα. Το ίδιο και 150 Αλβανοί, σύμφωνα με αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου. Δεκάδες από αυτούς έχουν σκοτωθεί στη Συρία, όπως αναφέρθηκε από το Associated Press. Στις ΗΠΑ, ένας Πακιστανός μετανάστης συνελήφθη από το FBI σε μια προσπάθεια να πάει στη Συρία για να ενταχθεί στο Μέτωπο Nusra, μια άλλη ομάδα της Αλ- Κάιντα. «Η Συρία έχει γίνει η προνομιακή θέση για τη τζιχάντ», λέει ο Shiraz Maher του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης και της Πολιτικής Βίας, ένα think tank με έδρα το Λονδίνο που επικεντρώνεται στην κατανόηση και την ανάλυση του βίαιου εξτρεμισμού. «Οι ομάδες της  Αλ – Κάιντα στη Σομαλία και την Υεμένη λένε ‘μην μα ξεχνάτε, χρειαζόμαστε κι εμείς μαχητές’».
Σε αντίθεση με το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όπου τα δυτικά στρατεύματα είναι επικεφαλής της πολεμικής προσπάθειας, ο πόλεμος στη Συρία είναι πολύ λιγότερο αμφιλεγόμενος για τους επίδοξους τζιχαντιστές. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να φτάσουν εκεί. Η Συρία είναι στο κατώφλι της Ευρώπης. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πτήση προς την Τουρκία και μια επαφή για να διασχίσουν τα διάτρητα σύνορα των 560 μιλίων. Γερμανοί πολίτες δεν χρειάζονται καν διαβατήριο για να εισέλθουν στην Τουρκία. Μια ταυτότητα αρκεί. «Μόλις φτάσεις εκεί μπορείς γρήγορα να ενσωματωθείς σε ταξιαρχίες και να πολεμήσεις στο πλευρό των ανθρώπων που μιλούν την ίδια γλώσσα», λέει ο Maassen.
Η συριακή τζιχάντ δίνει την αίσθηση σχεδόν μιας θερινής κατασκήνωσης για ορισμένους νεαρούς μουσουλμάνους, λέει ο Maher, ο οποίος διατηρεί τακτικές επαφές με διάφορους βρετανούς μαχητές στη Συρία. Είναι μια ιεροτελεστία μετάβασης που τους δίνει την αίσθηση της κοινότητας, ενώ δοκιμάζουν το ανδρισμό τους. «Το να βγουν στον αγώνα τους δίνει ένα είδος έντονης ευφορίας», λέει , επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με ορισμένες από τις λιγότερο καλά χρηματοδοτούμενες μετριοπαθείς ομάδες ανταρτών, οι θυγατρικές της αλ- Κάιντα μπορούν να προσφέρουν στους μαχητές μια πολύ πιο άνετη εμπειρία. Φροντίζουν για το φαγητό, τα ρούχα και της στέγη τους, έχουν wi – fi σε καλά εξοπλισμένα στρατόπεδα και τους δίνουν όπλα. Τραβούν φωτογραφίες με τις κουκούλες τους και τις δημοσιεύουν στο Facebook και το Instagram. Και για τους πιστούς, οι θρησκευτικές πτυχές του πολέμου  εξασφαλίζουν ένα ηρωικό στάτους. «Είτε θα κερδίσεις τη μάχη, ή θα πεθάνεις και θα γίνει μάρτυρας και θα πας στον παράδεισο. Έτσι, οι επιλογές είναι ή νίκη ή παράδεισος», λέει ο Maher. Ο μόνος κίνδυνος είναι όταν φέρνουν αυτή τη φιλοσοφία στις πατρίδες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου