Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΛΑΪ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ!

20131107-093947.jpg

Και επιδιώκει να έχουν φωνή οι βάσεις στο Κοινοβούλιο!

Ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής για την περιοχή Romford, Andrew Rosindell, μαζί με άλλους συναδέλφους του αμφοτέρων των Βουλών (Κοινοτήτων και Λόρδων) παρευρέθηκε στα κατεχόμενα και «γιόρτασε» πλάι στον Αττίλα την τουρκική εισβολή και κατοχή της ημικατεχόμενης Κύπρου.
Αυτό φανερώθηκε από δική του κατάθεση συμφερόντων που έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων (declared interest) στις 9 Σεπτεμβρίου 2013. Πιο αναλυτικά, ο κ. Rosindell δήλωσε ότι δέχθηκε από το γραφείο του ψευδοκράτους στο Λονδίνο (29, Bedford Square, London WC1B 3ED) τη φιλοξενία και δωρεάν ύψους περίπου £1,092 (στερλινών), που περιλαμβάνει αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή, φαγητό
και σχετικά έξοδα, με προορισμό την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Η επίσκεψη έγινε μεταξύ 18-22 Ιουλίου 2013, με σκοπό «να λάβει μέρος μαζί με διακομματική αντιπροσωπεία μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων σε επίσκεψη της “Τ.Δ.Β.Κ” για τους εορτασμούς της ημέρας Ειρήνης και Ελευθερίας».

Name of donor: Office of the London Representative for Turkish Republic of Northern Cyprus
Address of donor: 29 Bedford Square, London WC1B 3ED
Amount of donation (or estimate of the probable value): £1,092, comprising flights, accommodation, meals and related expenditure.
Destination of visit: Turkish Republic of Northern Cyprus
Date of visit: 18-22 July 2013 Purpose of visit: to take part in a cross-party delegation of members of the House of Commons and Lords visiting the TRNC for Peace and Freedom Day celebrations.(Registered 9 September 2013)”.

Ο κ. Rosindell εν τω μεταξύ τυγχάνει να κατέχει και το αξίωμα του Προέδρου Διακομματικής Επιτροπής του Βρετανικού Κοινοβουλίου για τις βρετανικές αποικίες στο εξωτερικό.
Γνωρίζουμε ότι κάποιοι ένθερμοι και γνωστοί φιλότουρκοι λόρδοι και βουλευτές πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα, κάποιοι διατηρούν και σπίτια, όμως, η περίπτωση του κ. Rosindell, διαφέρει, εγείρεται σοβαρό πολιτικό θέμα. Ως αξιωματούχος της Βουλής των Κοινοτήτων όφειλε να σέβεται την πολιτική της χώρας του και δη του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, που δεν αναγνωρίζει το κατοχικό καθεστώς και ήταν η ίδια η χώρα του επί Μάργκαρετ Θάτσερ, που συνέταξε τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζοντας την μονομερή ανακήρυξη του Ρ. Ντενκτάς.
Οι βρετανικές βάσεις
Την πληρωμένη από το κατοχικό καθεστώς επίσκεψή του στα κατεχόμενα για τον «συν-εορτασμό» της εισβολής, εντοπίσαμε καθώς ερευνούσαμε κάτι άλλο σε σχέση με τον εν λόγω βουλευτή. Ο οποίος υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής του Βρετ. Κοινοβουλίου για τις βρετανικές αποικίες στο εξωτερικό, τον περασμένο Οκτώβριο υπέβαλε ερώτηση στην Βουλή ζητώντας να μάθει από το Υπ. Άμυνας της Βρετανίας πόσα «εκτάρια γης κατέχει η Βρετανία ως κυρίαρχα στις δύο βάσεις (Ακρωτήρι και Δεκέλεια) και πόσες με ενοικιαγορά». Και η απάντηση που του δόθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2013, ήταν:

Ακρωτήρι 624 (κυρίαρχα – freehold) 2477 (ενοικιαγορά – leasehold)
Δεκέλεια 1283 (κυρίαρχα – freehold) 1056 (ενοικιαγορά – leasehold)

Η ερώτηση αυτή μας προβλημάτισε και ερευνήσαμε να δούμε που αποσκοπούσε. Και βρήκαμε ότι ο κ. Rosindell επιδιώκει να εξασφαλίσει για όλες τις βρετανικές αποικίες φωνή στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Δηλαδή να έχουν αντιπρόσωπο στη Βουλή και σ’ αυτές περιέλαβε και τις βρετανικές βάσεις. Και αυτό σε αντίθεση με την πρόσφατη Έκθεση του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (Foreign Office) που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012, (“The Overseas Territories – Security, Success and Sustainability”) και η οποία κάνει ξεκάθαρο ότι οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν δικό τους πληθυσμό. Tο 60% της γης ανήκει σε Κύπριους υπηκόους, οι Κύπριοι που ζουν στις περιοχές των βάσεων είναι αναγνωρισμένοι κάτοικοι των βάσεων όμως είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας… Πέραν των 10,000 Κυπρίων πολιτών της Δημοκρατίας που κατοικούν στις περιοχές των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων υπάρχει και ένας βρετανικός πληθυσμός των 7,500, που είναι βρετανικό προσωπικό με τις οικογένειές τους με ΒΑΣΗ το Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως οι βάσεις δεν έχουν μόνιμο πληθυσμό αλλά περαστικούς που υπηρετούν και αποχωρούν και έχουν βάση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερευνώντας την περίεργη ερώτηση του κ. Rosindell, λοιπόν, βρήκαμε και ότι δέχθηκε φιλοξενία από το κατοχικό καθεστώς για να «συν-εορτάσει» την σφαγή της Κύπρου από τους Αττίλες.
Ενημερώσαμε τον Συντηρητικό Βουλευτή Matthew Offord ζητώντας μεταξύ άλλων και την παραίτηση του κ. Rosindell από το αξίωμα του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, καθώς και τον Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας William Hague, για αμφότερες τις ενέργειες του κ. Andrew Rosindell, που ευλόγως αφήνουν ερωτήματα ως προς τα κριτήρια και επιδιώξεις του, που δεν φαίνονται να ταυτίζονται με την επίσημη διακηρυγμένη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

http://olympia.gr/2013/11/07/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου