Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ερντογάν: Θα απαντάμε σε κάθε παραβίαση στα σύνορα με Συρία




Την απόφαση της Άγκυρας να τροποποιήσει τους κανόνες εμπλοκής που τηρεί προς τις συριακές δυνάμεις κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου γνωστοποίησε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της χώρας.

«Οι κανόνες εμπλοκής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αλλάξει δεδομένης αυτής της καινούργιας εξέλιξης», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην κατάρριψη ενός τουρκικού αεροσκάφους από τις συριακές αντιαεροπορικές δυνάμεις, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 22 Ιουνίου. «Ενήργησαν χωρίς προειδοποίηση. Αυτή είναι μία εχθρική πράξη», συμπλήρωσε εριστικά ο τούρκος ηγέτης.

«Κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα πλησιάζει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα, παρουσιάζοντας μία απειλή ασφαλείας και κίνδυνο, θα αξιολογείται ως στρατιωτική απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος», συνέχισε ο κ. Ερντογάν, αποσαφηνίζοντας πως η Τουρκία υιοθετεί μία στάση «κοινής λογικής», η οποία δεν πρέπει να «εκληφθεί ως αδυναμία».

Επικρίνοντας την απόφαση της συριακής πλευράς να καταρρίψει το αεροσκάφος, ο κ. Ερντογάν γνωμοδότησε πως «μία σύντομη παραβίαση των συνόρων δεν μπορεί ποτέ να είναι αιτιολογία για επίθεση», επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα της Άγκυρας πως το αεροσκάφος συμμετείχε σε εκπαιδευτική αποστολή δοκιμής των τουρκικών ραντάρ.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στη συνεχιζόμενη εμφύλια σύρραξη στην Συρία, ο τούρκος ηγέτης υπογράμμισε πως «η Τουρκία υποστηρίζει με όλα τα απαραίτητα μέσα το συριακό λαό, μέχρι να απελευθερωθεί από την καταπίεση και το λουτρό αίματος που προκαλεί ο αιμοδιψής δικτάτορας Μπασάρ αλ-Άσαντ και η κλίκα του». 






http://www.protothema.gr/world/article/?aid=206865

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου