Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σόρος: Σε μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη εξελίσσεται η Γερμανία


Σε «μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη» εξελίσσεται η Γερμανία, σύμφωνα με το μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», χαρακτηρίζει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «παγιδευμένη», καθώς, όπως εξηγεί, έχει συνειδητοποιήσει ότι με την πολιτική της δεν μπορεί να λειτουργήσει το ευρώ, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από τα επιχειρήματα που η ίδια επικαλέστηκε.
Ο κ. Σόρος συγκρίνει την κατάσταση της Γερμανίας με αυτήν των ΗΠΑ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, όπως υποστηρίζει, με το σχέδιο Μάρσαλ και η Ευρώπη ωφελήθηκε αλλά και η Αμερική «επιβλήθηκε ως ευεργέτιδα δύναμη». Σήμερα, συνεχίζει, «η Γερμανία δεν είναι πρόθυμη να δεχθεί κάτι τέτοιο και είναι τραγικό ιστορικό σφάλμα να μην αναγνωρίζει αυτές τις δυνατότητες». Ο επιτυχημένος επενδυτής σημειώνει ότι η κ. Μέρκελ έχει πλέον αντιληφθεί το λάθος, αλλά δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί από την ίδια της τη ρητορική: «Αυτή η ρητορική, σύμφωνα με την οποία οι υπερχρεωμένες χώρες δεν έκαναν τα μαθήματά τους, καρφώθηκε στο μυαλό των Γερμανών και την υιοθέτησαν», τονίζει, ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει λόγο για τον «τελευταίο εναπομείναντα Ευρωπαίο», αλλά και για «τραγική φιγούρα που υποφέρει πραγματικά», καθώς «καταλαβαίνει τι θα πρέπει να γίνει, αλλά γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμερίσει τα προβλήματα».
Ο 81άχρονος κερδοσκόπος προειδοποιεί, πάντως, για τον κίνδυνο από τη διάλυση της Ευρωζώνης και υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο κόστος θα επωμιστεί η ίδια η Γερμανία, η οποία έχει χορηγήσει τα μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία δεν θα εξοφληθούν. Τέλος, καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν τολμηρές αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής και τάσσεται, μεταξύ άλλων, υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου εξαγοράς χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου